Proč jezdit na koloběžce? Zbaví tě kil i bolesti zad

Shutterstock
|
02. 06. 2023
|
Jezdila jsi v dětství na koloběžce, ale teď už ti přijde trapná? Neměla by! Je to skvělý nástroj pro zlepšení fyzičky a důvodů, proč jezdit na koloběžce, je víc.

Nespornou výhodou jízdy na koloběžce je, že ji zvládne každý – i ten, kdo sportu moc neholduje. Zpočátku může být rovnováha vratká, ale to se rychle srovná.

Posiluje celé tělo

Jestli si chceš zaposilovat, ale nemáš na to čas a fitko tě moc nebaví, je jízda na koloběžce tím pravým – zpevňuje svaly, zatímco se přesouváš z bodu A do bodu B. Do koloběžkové rozcvičky se zapojují přední a zadní stehenní svaly, svaly na hýždích, lýtkách a prsou, zádové svalstvo a břišní svaly (příčné i šikmé). Takže vlastně celý člověk!

Díky tomu, že jízda na koloběžce nepřetěžuje žádnou část těla, ale rovnoměrně zapojuje celý pohybový aparát, je vhodná i jako poúrazová terapie po operaci kolen, kyčlí nebo vyhřezlých plotének.

Koloběžka pomáhá hubnutí

Proč ještě jezdit na koloběžce? Tenhle pohyb je dobrý pro spalování kalorií, údajně při něm dokonce můžeš spálit stejné množství kalorií jako při běhu nebo aerobiku. Musíš se ale nejdřív dostat na správnou tepovou frekvenci, což se ti povede po asi 30–40 minutách koloběhu.

Uleví od bolesti zad

Jak jsme psali, při jízdě na koloběžce se mimo jiné aktivuje tvoje zádové svalstvo včetně hlubokých svalů, které se jinak zpevňují dost obtížně. Jejich zpevnění pomáhá celkově stabilizovat kyčle a trup, které mohou být příčinou bolestí zad.

shutterstock_1508314964.jpg

Na koloběžce se pěkně vydovádíš a zbavíš se i stresu.
Shutterstock
Na sportovní jízdu si vyber spíš koloběžku s většími koly. Malé koloběžky jsou bezva spíš na přejíždění z místa na místo.

Jízda na koloběžce může být ale i preventivní – zádové svaly se během jízdy také protahují a uvolňují, čímž předejdeš bolestem krční a bederní páteře.

Jak správně koloběhat?

Pozitivní vliv jízdy na koloběžce na zdraví už potvrdily studie; abys ho ale viděla sama na sobě, musíš se koloběhu věnovat pravidelně a mít k tomu správný typ koloběžky vhodný pro tvé záměry i fyzičku. A samozřejmě musíš umět správně koloběhat. Jak na to?

Základem je vzpřímený, uvolněný postoj, napnuté paže bez křečovitého sevření a celá plocha chodidla na stupátku. Odrážej se výhradně přes špičku s pokrčeným kolenem; odraz přes patu je nebezpečný pro kyčelní klouby. Nezapomínej střídat nohy, a to po 5 odrazech, aby byly obě stejně vytížené. Až pojedeš do kopce, vystřídej je už po 3 odrazech. Sportu zdar!

Potřebuješ snad ještě další důvody, proč jezdit na koloběžce?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články