Domácí posilovna: praktické rady a tipy, jak ji zařídit

Bigstock.com
Komerční článek
|
25. 10. 2019
|

Už několikrát sis dala předsevzetí, které tě mělo donutit chodit do posilovny. Slib ale zůstal slibem a tvoje permice leží zaskládaná ve skříni. Pokud je ti cvičení mezi lidmi nepříjemné, můžeš se mu oklikou vyhnout. Třeba domácí posilovnou.

Základní požadavky na domácí posilovnu

Většina těch, kteří domácí posilovnu zařizují, se jistě shodne na tom, že by měla zabírat pokud možno co nejméně místa. A to stávající pak naopak využít díky jednotlivým strojům na maximum. Dobré také je, pokud bude posilovna v samostatném a dobře větraném pokojiodolnou podlahou, která bude tlumit nárazy.

Co by měla správná posilovna obsahovat?

U silového tréninku bude hrát významnou roli posilovací lavice se sklopnou opěrkou, velká nakládací činka a kotoučová závaží různé hmotnosti. U formování postavy pak oceníš rotoped, ergometr či běžecký pás. Nezapomeň ani na činky jednoručky nebo stepper, který využijí především zástupkyně něžného pohlaví.

Doplňky, které by neměly chybět

V posilovně by nemělo chybět ani zrcadlo, ve kterém můžeš kontrolovat správné držení těla. Hitem posledních let jsou potom vibrační plošiny. Ty prokazatelně zlepšují poúrazové stavy, urychlují rehabilitaci a především pak posilují kosti a svaly, aniž by docházelo k zátěži kloubů a vazů. Jakou vibrační plošinu vybrat pak záleží na rozměrech posilovny i tvých preferencích. Po cvičení pak jistě oceníš masážní přístroj uvolňující namožené svalstvo.

Kolik to všechno bude stát?

Cena domácí posilovny se samozřejmě odvíjí od její velikosti a také vybavení. U menších posiloven počítej s investicí začínající zhruba na 10 000 korunách. Horní hranice pochopitelně není omezená. Vše záleží na tvých představách i finančních možnostech. Ačkoli nejde o zanedbatelnou investici, pokud se budeš cvičení pravidelně věnovat, poměrně brzy se ti vrátí. 

Související články