Nálož super zpráv: jedlá fólie i appka pro malé diabetiky

Bigstockphoto
|
07. 05. 2021
|
Vypadá to, že koronavirus začíná ustupovat. Protože jde ale o nevyzpytatelného nepřítele, který klade vysoké nároky na naše fyzické i psychické zdraví, je dobré neusínat na vavřínech.

Stejně tak důležité je taky pečovat o duševní a mentální zdraví. A to třeba další náloží pozitivních zpráv! Jak vypadá první jedlá potravinářská fólie, co nás naučila pandemie onemocnění covid-19 nebo jak se mladí diabetici vyrovnávají se svou nemocí? Čti dál a dozvíš se to!

Mladí vychovaní covidem jsou samostatnější

Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré. Ačkoli to může znít jako otřepaná fráze a klišé, současné průzkumy naznačují, že se více než polovina dospívajících Čechů cítí být samostatnější než před vypuknutím pandemie. Mladí lidé si kvůli pandemii nového druhu koronaviru totiž museli osvojit nové dovednosti.

Téměř polovina z nich se třeba naučila vařit a 4 z 10 dotázaných zjišťovali, jak si poradit s nudou. Víc než třetina účastníků průzkumu si zvykla neutrácet peníze za zbytečnosti a přibližně stejně vysoký podíl získal povědomí, jak se o někoho starat (např. o sourozence). Stoupl taky zájem o hru na různé hudební nástroje a ochotu pomoct druhým.

Nová appka učí malé diabetiky rozumět cukrovce

Co si budeme nalhávat – život s cukrovkou není žádný med. Zvlášť když tahle podlá nemoc postihne ty nejmenší a nejzranitelnější. S porozuměním a zvládáním nemoci má malým pacientům nově pomoct vychytaná appka MyDiabetic, která dětem předává vědomosti formou hry. Aplikaci představila Fakulta elektrotechnická ČVUT.

bigstock-young-woman-sitting-on-the-flo-400334714.jpg

Je nejvyšší čas naladit se optimisticky!
Bigstockphoto
O duševní pohodu se musí pečovat. Pozitivní zprávy jsou k tomu jako stvořené!

Malý pacient ve věku 5-10 let se díky aplikaci stane účastníkem hry, ve které se stará o virtuálního kamaráda nemocného diabetem. Pravidelně mu měří glykémii, podává vhodnou stravu a aplikuje inzulin. Sám se tak učí reagovat na komplikace, které jsou s cukrovkou spjaté. Za péči hráč dostává virtuální odměnu.

Rusko-indická spolupráce přinesla jedlou potravinářskou fólii

Taky balíš svačiny do potravinářské fólie? A co kdybychom ti prozradili, že za pár let tenhle další zbytečný plast třeba plně nahradí fólie jedlá? Nový materiál na balení ovoce, zeleniny i masa vyvinuli vědci Uralské federální univerzity v Rusku a Sri Venkateswara univerzity v Indii.

Tahle potravinářská fólie se vyrábí z biopolymeru kyseliny alginové obsaženého v mořských řasách. Látka označená značkou E401 se běžně používá například jako zahušťovač nebo stabilizátor v potravinách. Hlavní výhodou je nepochybně šetrnost k životnímu prostředí, stejně jako skutečnost, že pro výrobu není potřeba využívat zvláštních technologií.

Máš pro nás nějakou další super zprávu? Poděl se o ni s námi v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články