Dnes je den diabetiků. Cukrovku má každý desátý člověk

Pixabay
|
14. 11. 2019
|
Na středu 14. listopadu připadá Světový den diabetiků, jehož cílem je upozornit na stále se zvyšující počet lidí, kteří tomuto onemocnění podléhají. Experti tvrdí, že jen u nás trpí cukrovkou každý desátý člověk, což je alarmující číslo.

Předcházet cukrovce přitom lze. Roli hraje především vhodná strava a zdravý životní styl. Správnou činnost slinivky břišní ale mohou podpořit i bylinky. Jak nemoc vzniká, jaké jsou její příčiny a v čem spočívá léčba?

Trocha čísel úvodem

Podle statistických zjištění v roce 2016 bylo v Česku registrováno více než 900 tisíc osob trpících některým z typů diabetu. Smutnou zprávou je, že nejde o vůbec zanedbatelné číslo. Počet nemocných se navíc rok od roku zvyšuje. A to asi o 60 000. Situace tak spěje do stádia, kdy bude problém s cukrovkou řešit zhruba každý desátý Čech.

Jak cukrovka vzniká?

Cukrovka je nemoc do značné míry podmíněná geneticky. Za jejím rozvojem ale může stát také špatná skladba jídelníčku a konzumace nevhodných potravin. Mnoho lidí se mylně domnívá, že za vznik a rozvoj cukrovky můžou cukry. Ve skutečnosti spatřujeme největší riziko rozvoje nemoci u osob, které často konzumují živočišné tuky. Velkou roli hraje také nedostatek pohybu. Pokud je člověk obézní, snižuje se citlivost jeho buněk vůči inzulinu. Ten slouží jako vrátný, který umožní vstup glukózy do buňky. V krvi tak začne stoupat hladina krevního cukru a inzulínu.

diabetes-2132317_1280.jpg

S diabetem se dá někdy bojovat i vhodnou dietou.
Pixabay
Vzniku diabetu můžeš předcházet správnou životosprávou.

Jak se cukrovka projevuje?

Onemocnění může mít mnoho podob. Nejběžnější jsou ale dva typy. Cukrovka 1. typu se projeví nejčastěji v dětství anebo dospívání a je povětšinou podmíněná geneticky. Tělo při ní napadá vlastní buňky slinivky břišní, které produkují inzulín. Protože inzulín v těle dlouhodobě chybí, nemocný ho musí pravidelně uměle doplňovat. Tímto typem diabetu však v tuzemsku trpí pouze zhruba 7 % nemocných. Civilizačním problémem je ale cukrovka 2. typu, u které sice také mohou hrát svou roli geny, častěji se ale pojí se špatným životním stylem, nadváhou a stresem.

Mezi nejčastější příznaky cukrovky patří:

  • ukrutná žízeň, která nemocného budí ze spánku
  • časté močení, mnohdy i v noci
  • zhubnutí o několik kilogramů během velmi krátké doby
  • únava, malátnost
  • přechodné poruchy zrakové ostrosti
  • poruchy vědomí
  • dech páchnoucí po acetonu
  • opakované infekce močových cest

Aby se cukrovka vyvrátila nebo potvrdila, je potřeba provést krevní testy, vyšetření moči, případně další vyšetření ke zjištění například hladiny inzulínu nebo protilátek. Pokud se cukrovka potvrdí, je zahájena léčba, která spočívá v úpravě jídelníčku, zařazení fyzické aktivity do denního harmonogramu a umělém dodávání inzulínu do těla.

Máš zkušenosti s cukrovkou? Napiš nám svoje poznatky do diskuze pod článkem!

Související články