Závislost na nosních sprejích: opravdu existuje a vzniká zatraceně rychle

Bigstockphoto
|
10. 11. 2022
|
Na počátku byla rýma. A nosní sprej, který ti pokaždé ulevil. Jenže jak šly dny, sliznice si začala zvykat a vyžadovala sprej pořád dokola.

Článek byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která ho s námi sdílela tváří v tvář. Fotografie jsou pouze ilustrační a jméno čtenářky bylo na její žádost pozměněno – pozn. redakce.

S rýmou už to ale nemělo nic moc společného, tedy s rýmou, kterou jsi řešila. Jestli nemůžeš bez spreje do nosu žít, máš jeden v kabelce, druhý na nočním stolku a třetí v tašce, kterou  nosíš do fitka, máš taky pořádný problém, který může vyústit v ještě větší nepříjemnosti. Oproti nim je ucpaný a suchý nos lambáda.

Říká se tomu medikamentózní rýma a může vzniknout hodně rychle, klidně i po třech dnech, u někoho až po týdnu užívání. Jakmile pak účinné látky ze spreje odezní, nos se ucpe a vyžaduje další vstřik. Když k němu nedojde, nos bolí, hlava bolí, tobě to cuchá nervy a za sprej, který ti zařídí volné nadechnutí, bys vraždila neviňátka. Poznala ses? Pak sleduj, co tě čeká, jestli s tím neskoncuješ.

Dřív chyběla osvěta

O tohle téma jsem se začala zajímat, když jsem to zpozorovala u svojí kamarádky. „Jako dítě školou povinné a ještě na střední jsem měla opravdu hodně těžkou alergii. V pylové sezóně jsem strávila odpoledne venku a tři dny jsem pak ležela s pocitem chřipky a taky s ucpaným nosem a slzejícíma očima. Všechno se docela dalo snést, ale ucpaný nos… To nešlo.

Poprvé jsem si tedy koupila nosní sprej a tehdy nikdo v lékárně fakt neříkal ‚pozor, užívat maximálně týden‘. A tak šel čas, šly celé roky, já jsem si co 14 dní chodila do lékárny pro svoji malou drogu, abych přežila jaro a pak samozřejmě i jinak klidnou zimu. Tehdy už rodiče začali tušit, že je někde problém,“ vysvětlila mi Markéta.

Když po maturitě mluvila se svou praktičkou, problém konečně získal jméno. Markéta dostala tablety s řízeným uvolňováním a sprej do nosu s kortikoidy na pravidelné užití 2x denně. Ten mimochodem měla i z alergologie, ale v kombinaci se spreji na klasickou rýmu byl takřka k ničemu.

bigstock-a-woman-sprinkles-medicine-for-430013051.jpg

Nosní spreje v sobě mají účinnou látku, na které vzniká závislost.
Bigstockphoto
Téhle závislosti by ses měla zbavit. Je destruktivní jako každá jiná.

„První dny byly těžké. Po tabletě, kterou jsem brala 2x denně, se nos uvolnil, ale pochopitelně ne na celý den a celou noc. K tomu ale pomohl sprej s kortikoidy. Nakonec bylo za pár dní po všem a mně se hrozně ulevilo, protože už jsem se samozřejmě stihla na internetu vyděsit možnými následky.

Jenže nebyl všem dnům konec. Přišel podzim a první nachlazení. Ač jsem se snažila sebevíc, aplikovala mořskou vodu i éterické oleje, stejně jsem měla ucpaný nos a psychicky jsem to nezvládla, protože jsem měla pocit, že se udusím. Stříkla jsem jednou… A byla jsem tam, kde před léčbou. Znovu jsem ji zopakovala. A byl klid.

Do jara. Tehdy se zase rozjela alergie a nedalo se to vydržet. Do léta jsem ‚fetovala‘ jak šílená. A tak se to několik let opakovalo. Jet na dovolenou, to znamenalo obejít třeba tři lékárny a v každé si koupit sprej, abych nebyla podezřelá. Teď už v tom lítám asi rok v kuse a nemám ani odvahu se do odvykačky zase pustit. Je to fakt jak droga. Skoncuješ s tím, ale už to nesmíš nikdy zakusit, jinak se zase vezeš,“ řekla Markéta.

Co se v nose děje?

Ucpaný nos, to je – jednoduše řečeno – zduřelá nosní sliznice. Jakmile si do nosu vpravíš chemický mix ve spreji, sliznice splaskne a ty se zase můžeš volně nadechnout. Takhle se to děje stále dokola. Pak ale může přijít moment, při kterém sliznice přestane reagovat.

Závislost na nosních sprejích má ošklivé následky

Ne na každém užívání nosních sprejů podepíše. Je ale dobré vědět, do čeho se člověk řítí, když se dostatečně nebrání. Jde o:

  • pocit suché nosní sliznice
  • zánět středního ucha
  • ztrátu čichu (i částečnou)
  • poškození nosní sliznice

Celé to může vyústit v chirurgický zákrok, při kterém dojde ke zmenšení objemu sliznice.

Jak z toho ven?

Můžeš se do toho klidně pustit sama a žádný další sprej si už nekoupit. Zatnout zuby, vydržet… První dny a noci budou dlouhé a pekelné, ale nakonec všechno poleví. Při dalším ucpání nosu (ale i preventivně) můžeš použít mořskou vodu nebo podobnou věcičku. Jednak ti pomůže pocit, že si do nosu něco stříkáš, jednak to bude příjemné osvěžení sliznice.

O poznání jednodušší je poradit se s praktikem a vyžádat si minimálně sprej s kortikoidy. Ten si budeš aplikovat 2x denně, ať se děje, co se děje. Po jiném spreji už nesmíš sáhnout, samozřejmě vyjma mořské vody. Usnadnit ti to můžou i tablety s řízeným uvolňováním, které jsou ale taky jen na předpis. Každopádně bojuj, ať později nelituješ!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

Související články