O prvním příznaku covidu-19 se často dozvíme na záchodě

Bigstockphoto
|
10. 03. 2021
|
O tom, že nás trápí covid-19, často informuje ztráta chuti a čichu, suchý kašel a zvýšená teplota. Stále častěji ale lékaři potvrzují, že mnoho lidí se s prvním příznakem setká na WC.

Střeva a lidská imunita

Málokdo tuší, že většina (až 80 %) našeho imunitního systému je uložena ve střevech. Střeva jsou totiž tím vůbec největším lidským orgánem. Kdybychom je natáhli, dostaneme se k sedmi metrům. Jejich plocha zabírá jedno tenisové hřiště. Navíc tady žije asi miliarda různých druhů bakterií, které se mimo jiné starají o to, aby střevní sliznice odolávala průniku patogenů do organismu.

Pokud se do organismu dostane patogen, v drtivé většině případů musí projít přes náš trávicí trakt. A ten začne tvrdý boj. To, že tělo bojuje s nezvaným návštěvníkem, pak může dávat najevo různými způsoby. A jedním z nich jsou právě trávicí obtíže. Ty se v souvislosti s covidem začínají omílat stále častěji.

Zabrnkáme na vtipnější strunku? Z deníku KoronaKočky – díl 1.: Prdění povoleno

Studie průjem nevylučují, ba právě naopak

Například v časopise American Journal of Gastroenterology byla nedávno publikována lékařská studie, která zkoumala několik stovek pacientů s lehkým průběhem covidu. Vědci odhalili, že celá čtvrtina z nich měla pouze zažívací problémy, další třetina vedle zažívacích ještě dýchací obtíže. Zhruba u pětiny lidí se pak jako vůbec první příznak objevil průjem.

Tahle studie navíc není vůbec ojedinělá. Podobnou publikovali taky vědci ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii. Další studie vědců z Pekingu dokonce gastrointestinální komplikace odhalila u 79 procent lidí trpících covidem. A ani v českých luzích a hájích tomu není jinak.

bigstock-young-woman-in-grey-clothes-is-332837272.jpg

Křeče v břiše, průjem? I to může způsobovat koronavirus.
Bigstockphoto
Covid-19 se projevuje tolika způsoby, že už začínáme panikařit pokaždé, když něco není v pořádku.

O průjmu se mluví taky u českých pacientů

Pacienti napadení koronavirem mívají obvykle horečku a respirační obtíže, nicméně u některých to mohou být také gastrointestinální projevy s průjmem, zvracením a bolestmi břicha,“ uvádí ve společné práci z května loňského roku odborníci Pavel Chalupa a Hanuš Rozsypal z Kliniky infekčních a tropických nemocí 1. LF UK a Nemocnice na Bulovce.

Součástí této práce bylo také konstatování, že „jedním z počátečních příznaků této infekce a v některých případech se může objevit dokonce dříve než horečka nebo respirační příznaky“. Průjem a další gastrointestinální projevy se navíc nevyhýbají dětem ani dospělým.

Pitný režim a odlehčená strava můžou pomoct

A co dělat, pokud tě průjem aktuálně trápí? Rozhodně nepanikař! Vůbec totiž nemusí jít o covid, ale o běžnou střevní chřipku nebo reakci na zkažené jídlo nebo pokrm, který ti jednoduše nesedl. Důležitý je dostatečný pitný režim, který by měla tvořit čistá voda, bylinkové čaje, případně nekořenený zeleninový vývar.

První dny si naordinuj odlehčený jídelníček s rýží, banány, borůvkami a bílým masem (kuřecí nebo krůtí). Pokud se po 72 hodinách tvoje střeva neuklidní, nebo se k průjmu přidají další závažnější projevy, je na místě zkonzultovat svůj zdravotní stav s odborníkem.

Prodělala jsi covid? Jak se u tebe projevil? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem.

Související články