Výsledky studie: Čtvrtá dávka vakcíny zvýší protilátky jen krátce

Bigstockphoto
|
11. 01. 2022
|
Zatímco prvotní výsledky izraelské studie po aplikaci čtvrté dávky vakcíny proti nemoci covid-19 vypadaly slibně, další informace už tak optimistické nejsou.

S odvoláním na výsledky nedávno zveřejněné izraelské studie to pro deník Die Welt uvedla profesorka Gili Regevová. Vedoucí studie označila pozorované zvýšení protilátek za „dobré, ale ne dostatečné“. Podle jejích slov je vidět určitý nárůst protilátek, ale ten není příliš působivý.

Hladina protilátek se zvyšuje až pětinásobně

O tom, že hladina protilátek se po aplikaci čtvrté dávky zvyšuje až pětinásobně, mluvil už izraelský premiér Naftali Bennett začátkem tohohle roku. Doslova uvedl, že „čtvrtá dávka vakcíny proti covidu-19 vede u očkovaného týden od podání k pětinásobnému navýšení hladiny protilátek“.

Čtvrtá dávka je bezpečná

„Za týden od podání čtvrté dávky s velkou mírou jistoty víme, že čtvrtá dávka je bezpečná,“ doplnil svá slova izraelský premiér. O čtvrté dávce, její účinnosti a bezpečnosti hovořil v nemocnici Šeba, která svým zaměstnancům v rámci studie začala podávat čtvrtou dávku covidové vakcíny koncem prosince.

bigstock-vaccinated-young-woman-showing-432720887.jpg

Očkování proti onemocnění covid-19 nás asi ještě chvíli bude provázet.
Bigstockphoto
Čtvrtá dávka vakcíny je bezpečná, její účinky ale zrovna závratné nejsou.

Protilátky se záhy vrací na původní hodnotu

Bohužel další sledování pacientů, kterým byla aplikována čtvrtá dávka, už tak optimistická nebyla. Podle Regevové se potvrdilo, že protilátky u očkovaných sice prakticky okamžitě vyskočily na pětinásobek jejich původního počtu, poměrně záhy se ale vrátily na svou původní hodnotu.

Zvýší efektivitu kombinace vakcín?

Profesorka Gili Regevová odhaduje, že lepší ochranu by mohly do budoucna poskytovat kombinace vakcín několika výrobců: „Je možné, že kombinování vakcín je lepší.“ Na její slova prakticky okamžitě zareagovala další studie, během které má po třech dávkách přípravku firem Biontech/Pfizer 150 účastníků dostat jako čtvrtou dávku vakcínu od Moderny.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Plánuješ třetí a čtvrtou dávku, nebo s jejich aplikací zatím vyčkáváš?

Související články