Čtvrtá dávka je tady. Před omikronem prý ochrání

Bigstockphoto
|
02. 01. 2022
|
Covid-19 dál děsí svět. A to i přesto, že se s ním učíme druhý rok žít. Svět navíc obletěly zprávy o mutaci omikron, kvůli níž některé státy zvažují čtvrtou dávku.

Nízká účinnost stávající vakcíny

Nejnovější studie z Velké Británie odhalují, že ochrana proti koronavirové variantě omikron může už za 10 týdnů po očkování vakcínou Pfizer klesnout až k 35 procentům. Studie proto byla důvodem k diskuzi o čtvrté dávce očkování, k níž aktuálně přistoupily třeba Izrael a Brazílie.

Například Albert Bourla, šéf společnosti Pfizer, uvedl, že „vzhledem k vysoké nakažlivosti koronavirové varianty omikron bude zapotřebí čtvrtá dávka očkování, a to dříve než za 12 měsíců po aplikaci třetí dávky.“ Stejný názor má i Ugur Sahin, zakladatel společnosti BioNTech, která s farmaceutickým gigantem Pfizer spolupracovala na vývoji protikoronavirové vakcíny.

Čtvrtá dávka pouze pro kriticky ohrožené?

Oba státy aktuálně plánují očkovat čtvrtou dávkou vakcíny proti koronaviru osoby vysoce ohrožené samotnou nemocí nebo postcovidovým syndromem (tzv. long covid syndrome).

Například v Brazílii dostanou zmíněnou čtvrtou dávku někteří dospělí onkologičtí pacienti a lidi s onemocněním AIDS starší 18 let. V Izraeli pak čtvrtou dávku plánují aplikovat lidem starším 60 let, osobám s narušenou imunitou a zdravotníkům.

vaccine-g39585b41a_1280.jpg

Vakcína, kterou dosud máme, nemusí "fungovat" při nakažení variantou omikron.
Pixabay
Nedá se nic dělat. Možná nakonec budeme žít s pravidelnou vakcinací.

Musíme říct veřejnosti pravdu…

Izraelský ministr zdravotnictví Omar Barlev, který ve svém proslovu souvisejícím s účinností stávajících dávek prohlásil, že je potřeba říct lidem pravdu, protože od expertů slýchává, že ani třetí dávka vakcíny neochrání proti omikronu.

Na jeho slova zareagoval i německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach: „Osobně vycházím z potřeby čtvrtého očkování,“ prohlásil. Po vzoru Izraele a Německa uvažuje podle deníku Daily Mail o zavedení čtvrté dávky vakcíny i Velká Británie, která se v poslední době potýká s vysokým nárůstem nakažených variantou omikron.

Jak to bude u nás?

„Je možné, že při očkování proti covidu-19 bude pro některé potřeba i čtvrtá dávka vakcíny.“ Tuhle informaci sdělil médiím ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a zároveň uvedl:

„Myslím, že by bylo velmi neseriózní, kdyby někdo říkal, a také to zatím nikdo neříká, že po třetí dávce ta imunita vydrží tak dlouho, že už žádná další dávka nebude potřeba. Je velmi nekorektní říkat, že třetí dávka – a jsem za vodou.“ Zda se začne očkovat další posilující dávkou i u nás, je proto zatím ve hvězdách.

Šla bys na čtvrtou dávku, nebo jsi vůči ní skeptická?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články