Nejčastějším chybám v péči o vlasy vévodí horká voda. Co dál?

Shutterstock
|
09. 08. 2023
|
Většina z nás si svou hřívu ráda hýčká. To aby byla krásná, vyživená a zdravá. Jenže občas svým milovaným vlasům nevědomky škodíme. Jak?

Dneska už je pro nás standard, že si vlasy můžeme umýt klidně každý den a suché je můžeme mít taky za chvíli. Víš, že moc kosmetiky škodí nebo že gumičky taky nejsou úplně tím, co by vlasy potřebovaly? Sepsaly jsme pro tebe 11 chyb, které možná děláš taky a za které ti tvoje vlasy nepoděkují.

Příliš horká voda

Hitparádu faulů, kterých se na svých vlasech dopouštíme, otevřeme horkou vodou. Ta vlasy nadměrně vysušuje a napomáhá jejich křehkosti a lámavosti. Při mytí vol radši teplou nebo vlažnou.

Moc časté mytí

Jasně, čisté a voňavé vlasy jsou fajn. Jenže když je myješ moc často, zavání to průšvihem. Naprosté maximum by mělo být mytí vlasů každý druhý den, ani to se ale moc nedoporučuje.

K častému mytí se uchylují hlavně lidi, kteří mají vlasy mastné. Ona očista může na chvíli pomoct, ale z dlouhodobého hlediska problém ještě zhoršuje a vlasy se stávají mastnějšími. Tím spíš, když si dopřeješ nálož šampónu, pak ještě kondicionér a navrch vlasovou masku.

Balení vlasů do ručníku

Trošku vlasy po umytí osušit a zabalit do ručníku, abychom sis mohla dál jít po svých, je sice pohodlné, ale vlasům to v žádném případě neprospívá. Pokožka na hlavě totiž nemůže dýchat, má tendenci se zapařovat a výsledkem může být tvorba lupů nebo jiných kožních nepříjemností.

Fénování horkým vzduchem

Aby vlasy schnuly fakt rychle, zpravidla při fénování volíme ten nejvyšší teplotní stupeň. To je ale cesta do pekel, zvlášť pokud ke všemu foukáš špatným směrem (měla bys foukat směrem dolů, tedy po směru růstu vlasových šupinek).

Nefénování

Fénování samo o sobě nemusí být zlo. Jen to chce chladnější vzduch. Bez fénování totiž musíme nechat vlasy schnout samovolně, což může trvat pěkně dlouho. Taková vlhkost ale napomáhá bujení mikroorganismů, načež se začnou tvořit lupy nebo tě bude pokožka na hlavě nehorázně svědit.

Žehlení bez ochrany

Když už dáme vlasům zabrat při fénování horkým vzduchem, vezmeme na ně ještě rozpálenou žehličku. Aby následky nebyly brzy fatální, je potřeba na vlasy nejdřív nanést produkt, který v takovém případě působí jako ochrana před poškozením. Tyhle produkty seženeš třeba ve formě sprejů nebo speciálních bezoplachových krémů.

Mimochodem – při volbě teploty je lepší nepřesahovat 185 °C, u jemnějších vlasů je pak fajn zvolit teplotu ještě nižší.

shutterstock_1726876675.jpg

Nenič si zbytečně vlasy. Tyhle chyby jsou tak rozšířené, že je nejspíš děláš taky.
Shutterstock
K nejčastějším prohřeškům patří třeba přemíra vlasové kosmetiky.

Žehlení vlhkých vlasů

Jestli nechceš být majitelkou příšerně roztřepených vlasů s poškozenými vlákny, pak si je žehli jen tehdy, když už jsou po mytí úplně suché. Jinak si do budoucna koleduješ o pořádný malér.

Nulová péče o konečky

Možná jsi našla svou ideální délku vlasů, aby dobře vypadaly a šikovně se ti s nimi pracovalo. Konečky ale pravidelně obětovat musíš, abys je neměla nehezky roztřepené a lámavé.

Nejlepší je zastřihávat konečky 1x za 6 týdnů. V tomhle horizontu nebudou vlasy vypadat unaveně až zanedbaně.

Chybějící ochrana před UV zářením

Ne, vážně nemyslíme, že bys měla od jara do podzimu při každém odchodu z domova na vlasy nanést krém na opalování. Existují ale speciální přípravky, které jim opravdu zajistí ochranu před slunečním zářením. Pokud máš vlasy citlivé a náchylné k poškození čímkoli, slunce se na nich může pěkně vyřádit. V létě tedy rozhodně.

Odchod na kutě s mokrou hlavou

Když tedy pomineme to, jak asi ráno vypadá kočka, která šla spát s mokrými vlasy, musíme varovat, že tenhle častý nešvar zajistí nejen bolestivější ranní česání, ale taky zapaření pokožky na hlavě a celkové poničení vlasů, které jsou po umytí nesmírně křehké.

Časté nošení gumičky

Culík, drdol nebo třeba copánek je extra pohodlný účes pro tebe, ale ne pro tvoje vlasy. Jednak ti hrozí, že tě z toho může bolet hlava, a pokud tě tohle netrápí, pak věř, že kvůli utažení bude vždycky docházet ke dráždění pokožky. Vlasy se pak budou víc lámat, třepit a můžou i ve větší míře vypadávat. To nechceš.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články