Vitamíny a další zázraky, které ti zajistí skvostnou hřívu

Bigstockphoto
|
18. 09. 2023
|
My ženy si na vlasech obzvlášť zakládáme. Aspoň tedy většina z nás. Někdy je ale potřeba jim pěkně pomoct, aby byly krásné, zdravé a husté.

A pomoc nemusí být kdovíjak složitá. Mnohdy totiž jen nemáme dostatek vitamínů, které jsou pro vlasy (a často zároveň pro nehty) důležité.

Vlasy o tobě řeknou víc, než si myslíš

A nemáme teď na mysli to, jaký střih sis vybrala nebo jakou barvu preferuješ. Ať chceš, nebo ne, vlasy prozradí dost o tvé životosprávě, fyzické a psychické kondici. Pokud totiž nejsi v pohodě po tělesné nebo duševní stránce, právě na vlasech se to může zásadním způsobem odrazit.

Základem pro krásné a zdravé vlasy je tedy zdravý životní styl. Vyvážená strava, dostatek pohybu, optimální pitný režim, kvalitní spánek a minimum stresu.

bigstock-hairstyles-hairs-fashion-tr-401139347.jpg

Koukni na naše tipy, jak podpořit růst a kvalitu vlasů.
Bigstockphoto
Vlasy můžou být krásné, ale hlavně musí být zdravé!

Které vitamíny tvoje vlasy potřebují?

Vitamíny patří do zmiňované vyvážené stravy. Ať už je budeš čerpat z ovoce, zeleniny nebo tabletkových komplexů, koukni, co bys rozhodně neměla zanedbat.

Vitamín A: Podporuje růst vlasových folikulů, díky němu vlasy porostou a budou pevné. Najdeš ho třeba v mrkvi.

Vitamíny skupiny B: Vitamín B6 podpoří vstřebávání živin z ostatních pokrmů, vitamín B7 zabraňuje šedivění a pomůže ti s růstem vlasů. Bé šestku najdeš v luštěninách, banánu nebo avokádu, bé sedmičku v mléce nebo vaječném žloutku.

Vitamín C: Podporuje tvorbu kolagenu, díky němuž jsou vlasy silné. Podporuje vstřebávání železa v těle, zmínku o tom najdeš o něco níž. Kromě citrusů ho najdeš taky v oliváči a vlašských oříškách.

Vitamín D: Bezva antioxidant, který zabraňuje předčasnému stárnutí buněk. Žloutek, rybí tuk a mléko ti ho zajistí, ale pokud ho i tak budeš mít nedostatek, vsaď na tabletky dostupné v lékárně. 

Vitamín E: Bojuje proti odumírání vlasových folikulů. Zdravou možností, jak ho získat, je konzumace rostlinných olejů. Nezdravější možností jsou živočišné tuky.

Vitamín H: Díky němu může dojít k produkci aminokyselin. Ty se pak podílejí na růstu, lesku a zdravé hydrataci vlasů. Dopřej si občas květák a bude dobře.

Vitamíny to nekončí

Dostatek vitamínů je super, a to nejen když jde o vlasy. Pokud ale aktuálně řešíš hlavně je, ujisti se, že máš ve stravě i dostatek těchhle látek:

Jód: Tenhle minerál má velký vliv na činnost štítné žlázy, jež mimochodem ovlivňuje i kvalitu vlasů. Čerpat ho můžeš z vajec a mořských plodů.

Zinek: Díky zimu pokožka na hlavě vylučuje maz, dochází k její hydrataci a eliminaci lupů. Zinkem podpoříš i samotný růst vlasů. Stačí baštit oříšky (hlavně kešu a mandle), fazole nebo dýni.

Síra: Pevnost a odolnost, přesně za tím stojí síra. Týká se to nejen vlasů, ale i nehtů. Díky síře se taky v těle líp vstřebávají vitamíny skupiny B. Síru ti zajistí brambory, brokolice, ořechy, kapusta, vejce nebo hovězí a drůbeží maso.

Železo: Má vliv na fungování buněk v celém těle, a to i těch vlasových. Pomoct můžou luštěniny, červené maso nebo špenát.

Omega-3 mastné kyseliny: Díky omega-3 mastným kyselinám, které jsou obsaženy třeba v rostlinných olejích, budou tvoje vlasy krásně lesklé.

Bílkoviny: Bez bílkovin by nefungovalo v těle snad nic, natož pak vlasy. Ty díky nim rostou rychleji a jsou zdravé. Bílkovinám jsme věnovaly celý vyčerpávající článek.

Jak jsi na tom s vlasy? A máš nějaký fígl na to, jak je mít krásné, pevné, lesklé a zdravé? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články