Vrásky ve dvaceti? Víme, co za ně může a jak jim předejít

Shutterstock
|
12. 12. 2023
|
Točí tě dokonalé modelky v reklamách a herečky s alabastrovou pletí ve tvých oblíbených filmech? Je ti dvacet a na vrásky máš dost času? Přesto tě ale tyhle nevzhledné mrchy dohánějí k šílenství? Víme, co za ně může a jak s nimi zatočit!

První vrásky se opravdu můžou objevit i ve 20 letech. Jejich tvorbu ale můžeš do značné míry ovlivnit. Víš, co ti vzhled úplně zbytečně kazí?

Nedostatek tekutin, špatná životospráva a prasečinky

Za vrásky viditelné v raném věku může nejen nedostatek vody, ale také nesprávná kosmetická péče, životní styl a samotná skladba jídelníčku. Bez ohledu na pocit žízně bys měla denně vypít 0,4 l na 10 kg své hmotnosti neslazené čisté vody, kterou můžeš kombinovat s bílým nebo se zeleným čajem nebo vývarem.

Vyvaruj se naopak přílišného pití kávy nebo nápojů s kofeinem a pamatuj na to, že ani černý čaj není tak úplně bez viny.

shutterstock_177091976.jpg

Péče o pleť by neměla začínat až po padesátce!
Shutterstock
Vrásky ve dvaceti? Bohužel se to stává. Můžeš to ale hodně ovlivnit!

V tvém jídelníčku by měly převládat čerstvé a sezónní potraviny a vyškrtnout bys z něj naopak měla tučná, těžká, slaná nebo příliš sladká jídla, která zbytečně zanášejí póry a tvé postavě taky příliš neprospívají. Vyvaruj se i nadměrné konzumace alkoholu nebo energetických nápojů. Alkohol i „energiťáky“ totiž odvádějí z těla důležité látky, a především vodu, čímž si zaděláváš na dehydrataci.

Po skončení akce se nezapomeň odlíčit. Největší prasárnou, kterou můžeš sen o dokonalé pokožce totálně zazdít, je jít spát neodlíčená po povedené party nebo kolaudaci. Kdyby měla tvoje pleť nožičky, určitě by tě za tohle nejradši nakopala do zadnice

Špatná kosmetika přináší špatné výsledky

Že žádnou pečující kosmetiku ve dvaceti nepotřebuješ? Pokud je tvoje pleť dokonalá, pak máš ještě na pár let vystaráno. V opačném případě začni plnit přihrádky skříněk krémy, pečujícími emulzemi, séry a čisticími gely. Při jejich výběru se ale drž následujících rad:

  • Pokud je tvá pleť příliš suchá, vyhni se přípravkům ve formě gelů a fluidů. Naopak si pořiď mastný krém bez parfemace, konzervantů a třeba s obsahem zklidňujícího zinku.
  • Je-li tvoje pleť mastná nebo problematická, vsaď na lehčí přípravky – gely, fluidy, mléka ideálně s komedogenním účinkem a se schopností zatahovat póry.
  • Na oční okolí vždycky používej jiné produkty než na zbytek obličeje – pokožka kolem očí je na ně moc jemná. Oční krém do ní nevtírej, ale spíše jemně vklepávej prsty. 

Pozor na solárko i sluníčko

Tvorbu vrásek může spustit taky nadměrné množství sluníčka a nedostatečná UVA ochrana. To samé platí také pro návštěvu solária. Pokud se tady budeš smažit každý den, tvoje pleť ti určitě nebude vděčná. Nejenže budeš za pár let vypadat jako stará a vrásčitá indiánská babička, ale taky si zaděláváš na mnohem větší problém, kterou je rakovina kůže.

Kouření ovlivníš, genetiku ne

Neblahý vliv (nejen) na vzhled tvojí pleti mají taky cigarety. Nejen samotná cigareta ve tvých ústech, ale i pobyt v zakouřeném prostoru tvou pleť neuvěřitelně vysiluje. Pokud se zakouřenému prostředí nemůžeš vyhnout nebo si cigaretu neodpustíš, zaměř se alespoň na zvýšený příjem tekutin a antioxidantů.

Pokud o pleť správně pečuješ, odličuješ se a cigaretu by u tebe nikdo nenašel, přesto tě však sužují vrásky, může jít o genetickou predispozici. Vrozené dispozice se příliš nedají ovlivnit, všechno ostatní ano a ty to máš ve svých rukou!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články