Vsaď na sezónní potraviny! V létě hrají prim broskve, fazolky nebo květák

Bigstockphoto
|
01. 07. 2022
|
Už se ti asi stalo, žes dostala v zimě hroznou chuť třeba na jahody, tak sis zašla do obchodu a koupila sis vaničku. Jenže ouha, jahody chutnaly jak voda, a to ještě v tom lepším případě.

Jahody jsou totiž typickým letním ovocem, které u nás v zimě prostě nenajdeš (pokud nejsi Maruška od dvanácti měsíčků), proto dozrávají uměle, ale to předbíháme. Jaké jsou benefity sezónních potravin a proč kvůli nim měnit jídelníček?

V létě jahody a v zimě pórek, stejně jako v létě plavky a v zimě kulicha

Sezónní potraviny jsou takové, které v dané roční období v naší zemi přirozeně dozrávají, a jsou tak často dostupné i z místních farem a chovů. Patří mezi ně hlavně ovoce a zelenina, ale třeba i maso nebo houby.

  • Sezónní potraviny jsou zdravější. Tím, že je koupíš relativně bezprostředně potom, co je někdo vytáhl ze země nebo utrhl ze stromu, je stihneš sníst v době, kdy v sobě mají velké množství vitamínů, minerálů, živin a antioxidantů.
  • Sezónní potraviny jsou chutnější. Nemusí totiž uměle dozrávat díky chemikáliím nebo v bednách, zatímco se k tobě plaví přes půlku zeměkoule. Proto taky vydrží delší dobu čerstvé.
  • Sezónní potraviny jsou levnější. Koneckonců je kupuješ v době, kdy přirozeně dozrávají a je jich všude dostatek.
  • Sezónní potraviny jsou ekologičtější. Jak už jsme zmínili, neplaví se tisíce kilometrů lodí, neletí letadlem ani nejedou kamionem. Nadměrná doprava za sebou nechává uhlíkovou stopu, která neprospívá ani planetě ani tobě. Zemi původu potravin si můžeš zkontrolovat na etiketách.

V létě dozrává hlavně šťavnaté ovoce

Jakým jiným obdobím začít než právě probíhajícím létem? Stromy se obalují uzrálými třešněmi, broskvemi, meruňkami, švestkami nebo ringlemi, keře už obráží borůvkami, ostružinami, malinami i angreštem, po zdech se plazí hroznové víno a v záhoncích se červenají jahody a zelenají melouny.

Stejně bohatě dozrává i zelenina, jmenovitě cuketa, květák, zelené fazolky, špenát, rajčata, brokolice, celer, hrášek, kapusta, papriky, ředkvičky, okurky, řepa, pórek, zelí, česnek s cibulí a mnoho, mnoho dalších.

Na podzim hostina pokračuje

Léto se pomalu překlápí do podzimu, ale úrody neubývá, naopak! Přichází čas jablek a hrušek, hroznové víno se stále plazí a pochutnat si pořád ještě můžeš na švestkách a ostružinách.

Pré má především zelenina. Typickými jsou dýně, brambory a křen, ale zemědělci sklízejí v podstatě všechno, co začalo zrát už v létě. Zapomenout nesmíme ani na sběr hub a vlašských ořechů.

Podzim i léto jsou díky své bohaté úrodě vhodnými měsíci k uskladňování potravin na zimu, kdy to se sklizní není zas tak veselé. Pusť se proto do sušení, mrazení, výroby kompotů, zavařenin, džemů a dalších dobrot!

bigstock-close-up-man-picking-red-wine-438853631.jpg

Dopřej si co nejvíc čerstvých plodů. Tělo to ocení!
Bigstockphoto
Už jsi někdy jedla čerstvě utržené hroznové víno? Je to lahůdka!

Přes zimu nehibernují jen zvířata, ale i potraviny

Jak už jsme naznačily, zima je obdobím hladu. Pole jsou pustá a supermarkety přetékají nejrůznějším letním ovocem a zeleninou z dovozu, které pozbývají jakoukoliv chuť a vitamíny. Zemědělci ještě můžou sklízet pórek nebo růžičkovou kapustu, ale jenom ze dvou plodin se nenajíš.

Teď si proto pochutnáš na všem, co sis v minulých měsících tak pracně zakonzervovala. Můžeš taky sáhnout po jablkách, bramborách a kořenové zelenině, které se dají v pohodě uskladnit ve sklepě. Nebo zkus na parapetu vypěstovat nějaké bylinky!

bigstock-cauliflower-rice-in-a-bowl-on-440996351.jpg

S květákem se dá v kuchyni kouzlit.
Bigstockphoto
Květák? Nad jeho konzumací neváhej. Je z něj třeba dobrá i kaše nebo "nerýže".

S jarem přichází nová úroda zeleniny

Na ovoce je na jaře ještě brzo, ale nic ti nebrání dojídat to, které máš schované od podzimu. To se zeleninou je to jiná. Začíná to ředkvičkami a jarní cibulí, pak se vplíží chřestová sezóna, kedlubny, zelené saláty, no a pak už pomalu zase najíždíme do letních cuket, fazolek a květáku.

Přidanou nutriční hodnotu ale můžeš najít i v jedlých květech, které raší právě na jaře. Určitě ti na instagramu neunikla jejich popularita zejména na nejrůznějších dortech. A které to jsou?

  • Chrpa polní – její květy můžeš použít na dort i do salátu. A když je přidáš do čaje, krásně ho obarví!
  • Levandule lékařská – snítky téhle slečny můžeš uvařit v čaji nebo zapéct v sušenkách, a ještě ti uleví od bolesti hlavy.
  • Měsíček lékařský – okvětní lístky můžeš zamíchat do těsta dezertu. Z celé rostliny (kromě kořene!) zase vyrobíš lahodné smoothie.
  • Řebříček obecný – hodí se nejen jako ozdoba dortu; i s listem skvěle vynikne v polévce nebo s pečeným masem.
  • Cuketa – květ cukety přímo volá po naplnění rýží nebo sýrem. Jen pozor na pestík – je tvrdý a hořký, proto ho nejdřív vyloupni.

bigstock-a-large-field-of-lavender-at-d-443962391.jpg

Nezapomeň na bylinky!
Bigstockphoto
Levandule krásně voní a ještě ti pomůže od bolestí hlavy.

Pochutnat si samozřejmě můžeš na nespočtu dalších rostlin; hlavně se vždycky ujisti, které jejich části jsou jedlé a že nerostou v blízkosti silnice, která by na ně mohla naplivat spoustu výfukových plynů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

Související články