Proč jíst cibuli: přírodní antibiotikum pomáhá s kašlem i vysokým tlakem

Bigstockphoto
|
28. 04. 2022
|
Do syrové se zakousnou jen opravdoví borci. Cibule je zelenina, kterou oceníme spíš tepelně upravenou, hlavně osmahnutou, případně pečenou.

Žádná hospodyňka se bez ní ale dlouho neobejde. Cibule jídlo nádherně ovoní, dodá mu skvělý šmrnc a ještě se snad nestalo, že by cibulí někdo něco zkazil. A mimochodem – možná jste si ji syrovou přece jen někdy dali. Šance, že ti ji pokrájenou a „vyluhovanou“ s medem nebo cukrem dávala maminka nebo babička, je vysoká, stejně jako účinky tohohle komba proti kašli.

Gurmáni pak určitě oceňují pomazánky, v nichž cibule nechybí, ale zároveň je krásně zjemňují ostatní ingredience. A guláš! Bez cibule by nevznikl žádný pořádný guláš...

Co všechno získáš s „obyčejnou“ cibulí?

Cibule patří mezi potraviny, které s radostí označujeme jako přírodní antibiotika, ač pochopitelně jako klasická antibiotika nefungují. Dokážou ale nesmírně podporovat imunitu a jejich nabídka vitamínů a minerálů je k nezaplacení. Kromě kašle se popere taky s bolestí v krku nebo teplotami. A co ještě?

  • Díky allicinu bojuje s bakteriemi i viry.
  • Chrání nervový a kardiovaskulární systém.
  • Působí preventivně proti vzniku osteroporózy.
  • Pomáhá tělu se vstřebáváním tuků a cukrů, proto je prevencí vzniku a rozvoje cukrovky.
  • Zamezuje kornatění cév a normalizuje tlak.
  • Pozitivně ovlivňuje mikroflóru žaludku a střev.

bigstock-ripe-and-raw-onion-and-garlic-381986558.jpg

Cibule podporuje imunitní systém a nabízí třeba i antioxidanty.
Bigstockphoto
Cibule je poklad. Dobře ji skladuj a můžeš ji zpracovávat i měsíc.

Antioxidanty v cibuli obsažené působí proti volným radikálům, v jejichž důsledku (velmi zjednodušeně řečeno) se tělo líp brání vzniku a rozvoji rakovinného bujení (hlavně v souvislosti s vaječníky, hrtanem a střevy).

Za štiplavost a tvůj pravidelný pláč při loupání a krájení cibule můžou obsažené silice (éterické oleje), v nichž hraje velkou roli síra.

Za celou hitparádou účinků, které má cibule na lidské zdraví, stojí vitamín C, vitamín D a E, draslík, fosfor a vápník. Ostatní složky jsou obsaženy jen v malém množství.

Co s cibulí? Zkus chutney, tradiční francouzskou cibulačku, cibulový koláč, cibulovou pomazánku s jablky nebo třeba oblíbené smažené cibulové kroužky. Vždycky si pochutnáš!

Není cibule jako cibule. Co znamená rozdíl v barvě?

Nejspíš už jsi zaznamenala, že cibule existuje bílá, žlutá a červená. Ta bílá má nejostřejší chuť a vůni, je křehká a vhodná do studené kuchyně i pro tepelné zpracování. Žlutá je chuťově nejvyváženější a tepelnou úpravou sládne, snad i proto se používá nejčastěji. Červená cibule bývá masitá a nemá moc výraznou chuť. Její vlastnosti oceníš hlavně v salátech, dresincích a dalších dobrotách.

A nakonec ještě musíme zmínit šalotku, drobnější cibuli oválného tvaru. Její výraznou odlišností od běžné cibule je úžasně jemná chuť, dokonce i lehce nasládlá. Proto není radno ji v receptech zaměňovat s klasickou cibulí. A aby se ještě trošku odlišila, botanicky patří k rodu česnek.

Jak skladovat cibuli, abys ji nakonec nevyhazovala?

S cibulí je to potíž. Koupíš celou síťku, zpracuješ dva kousky a zbytek nevesele čeká na svůj osud. Když si koupíš jarní cibulku, dej ji do ledničky. Cibule jinak vydrží na suchém, tmavém a větraném místě při pokojové teplotě i 4 týdny. Sladká cibule s tebou bude 2 týdny, ale v ledničce vydrží i měsíc.

Když ti zbyde už oloupaná a nakrojená cibule, zabal ji do potravinové fólie, dej do lednice a zpracuj ji do 3 dnů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články