Dokonalá francouzská cibulačka nadchne i odpůrce cibule

Cibulačku podle francouzského receptu si prostě a jednoduše zamiluješ.
|
03. 04. 2018
|
Jedni na ni nedají dopustit, druzí ji ze srdce nesnáší. O čem je řeč? O cibulové polévce. Možná si ji i ty pamatuješ ze školních jídelen. V talíři nám obvykle přistála obarvená bílá voda s kusy na oleji zpěněné sklovité cibule.

Asi se tak není čemu divit, že po téhle zkušenosti řada z nás na cibulačku zanevřela. Kromě špatné zkušenosti ze školní jídelny je ale dalším důvodem i to, že jsi pravděpodobně nikdy pravou cibulačku podle původního francouzského receptu neochutnala. Chceš to napravit? Tady je jednoduchý, přesto však dokonalý recept.

Na přípravu francouzské cibulačky potřebuješ

  • 1 kg žluté cibule
  • 100 g másla
  • 1 l domácího kuřecího vývaru
  • 1 dl suchého kvalitního vína
  • 1 lžíci hladké mouky
  • bobkový list
  • čerstvé bylinky (šalvěj, tymián, rozmarýn)
  • půl lžíce bílého vinného octa
  • sůl, pepř
  • 1 ks bagety
  • sýr Gruyére nebo Comté

Postup přípravy francouzské cibulačky

Jako první si oloupej cibuli, překroj ji napůl a nakrájej na tenká půlkolečka. V hrnci si rozpal máslo a cibuli asi pět minut zprudka restuj. Jakmile chytne lidově řečeno barvu, stáhni plamen na minimum a k cibuli přidej bobkový list společně s čerstvými bylinkami.

bigstock-french-onion-gratin-soup-33778790.jpg

Cibulačku podávej s rozpečenou bagetkou posypanou sýrem.
Na cibulačku ze školní jídelny zapomeň. Tohle je úplně jiný level!

Pomalu opékej asi hodinu, klidně hodinu a půl. Cibuli ale nezapomínej občas pomíchat. Nepanikař, pokud se začne přichytávat. V dalším kroku ti s jejím odlepením ode dna hrnce pomůže vinný ocet.

Zhruba po hodině a půl podlij tmavou cibuli pár kapkami vinného octa, čímž ji odlepíš (deglazuješ) ode dna. Přilij suché bílé víno a míchej, dokud se tekutina úplně nevyvaří. Poté směs zapraš hladkou moukou a chvíli restuj, dokud mouka opět nechytne barvu. Zalij horkým vývarem a vař asi ještě půl hodiny. Hotovou cibulačku dochuť solí a pepřem.

Tip na podávání: Cibulačku podávej horkou s opečenou bagetou, na kterou nastrouháš čerstvý sýr Gruyére nebo Comté. Misky či talířky s polévkou můžeš na pár minut vložit do trouby pod gril (není nutné). Posypat můžeš zbytky nasekaných čerstvých bylinek.

Máš svůj vlastní recept na dokonalou cibulačku? Inspiruj nás v komentáři pod článkem.

Související články