Dokonalá francouzská cibulačka nadchne i odpůrce cibule

Bigstockphoto
|
22. 11. 2021
|
Jedni na ni nedají dopustit, druzí ji ze srdce nesnáší. O čem je řeč? O cibulové polévce. Možná si ji i ty pamatuješ ze školních jídelen. V talíři nám obvykle přistála obarvená bílá voda s kusy na oleji zpěněné sklovité cibule.

Asi se tak není čemu divit, že po téhle zkušenosti řada z nás na cibulačku zanevřela. Kromě špatné zkušenosti ze školní jídelny je ale dalším důvodem i to, že jsi pravděpodobně nikdy pravou cibulačku podle původního francouzského receptu neochutnala. Chceš to napravit? Tady je jednoduchý, přesto však dokonalý recept.

Na přípravu francouzské cibulačky potřebuješ

Postup přípravy francouzské cibulačky

Jako první si oloupej cibuli, překroj ji napůl a nakrájej na tenká půlkolečka. V hrnci si rozpal máslo a cibuli asi pět minut zprudka restuj. Jakmile chytne lidově řečeno barvu, stáhni plamen na minimum a k cibuli přidej bobkový list společně s čerstvými bylinkami.

bigstock-french-onion-gratin-soup-33778790.jpg

Cibulačku podávej s rozpečenou bagetkou posypanou sýrem.
Bigstockphoto
Na cibulačku ze školní jídelny zapomeň. Tohle je úplně jiný level!

Pomalu opékej asi hodinu, klidně hodinu a půl. Cibuli ale nezapomínej občas pomíchat. Nepanikař, pokud se začne přichytávat. V dalším kroku ti s jejím odlepením ode dna hrnce pomůže vinný ocet.

Zhruba po hodině a půl podlij tmavou cibuli pár kapkami vinného octa, čímž ji odlepíš (deglazuješ) ode dna. Přilij suché bílé víno a míchej, dokud se tekutina úplně nevyvaří. Poté směs zapraš hladkou moukou a chvíli restuj, dokud mouka opět nechytne barvu. Zalij horkým vývarem a vař asi ještě půl hodiny. Hotovou cibulačku dochuť solí a pepřem.

Tip na podávání: Cibulačku podávej horkou s opečenou bagetou, na kterou nastrouháš čerstvý sýr Gruyére nebo Comté. Misky či talířky s polévkou můžeš na pár minut vložit do trouby pod gril (není nutné). Posypat můžeš zbytky nasekaných čerstvých bylinek.

Máš svůj vlastní recept na dokonalou cibulačku? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články