Šopský salát: Dobrota, kterou jsi do teď připravovala špatně

Bigstockphoto
|
10. 05. 2022
|
„Šopák“ je u nás oblíbeným salátem, o jehož původu toho ale moc nevíme. Odkud k nám tahle dobrota přišla a proč jsme ji celý život připravovali špatně?

Bulharská specialita

Málokdo tuší, že šopský salát je „dítětem“ bulharské kuchyně. Tahle dobrota vznikla v okolí měst Sofie a Dupnice a podle dochovaných zdrojů ji vůbec poprvé připravili Šopové – obyvatelé Bulharska, kteří mluví specifickým nářečím (má blízko k makedonštině).

Pravý šopský salát tady připravují z rajčat, okurek, syrové či pečené papriky, balkánského sýru a petrželky. Nezbytnou součástí je koření čubrica, bez kterého se v Bulharsku neobejdou u naprosté většiny tradičních pokrmů. V některých částech střední Evropy nahrazuje tradiční balkánský sýr feta, která se vyrábí z ovčího nebo kravského mléka.

„To když jsme tak jednou jedli salát…“

Říká se, že žádná historka nezačíná slovy „to když jsme tak jednou jedli salát…“. V případě tradičního bulharského pokrmu ale výjimka potvrzuje pravidlo. Šopský salát totiž Bulhaři konzumují zejména během popíjení tradičních lihovin, jako je vodka, silný anýzový likér mastika a vinná pálenka rakije.

Podle jedné z tradic jsou dokonce k přípravě poctivého bulharského „šopáku“ potřeba rovnou tři lidé. Olej do zálivky přidává marnotratník, sůl filosof a ocet lakomec. A tak vznikne ideální poměr, který salát skvěle dochutí. Tradiční šopský salát připravovaný rodilým Bulharem chutná příjemně po saturejce, paprice a oreganu a často se přidává do masa, vařené, smažené nebo dušené zeleniny.

Zajímavosti, které jsi o šopském salátu nevěděla

Ingredience, ze kterých Bulhaři šopský salát připravují, se barevně podobají bulharské vlajce, takže v místních vyvolávají národní sentiment. Během 20. století se tenhle salát stal jedním ze symbolů bulharského cestovního ruchu, protože se často připravoval v letoviscích u Černého moře. Sami Bulhaři ho považují za národní salát a nedají na jeho chuť, kterou ovlivňují čerstvé lokální suroviny, dopustit.

Bulharská kuchyně patří k nejzdravějším v Evropě. Místní pokrmy jsou chutné a lehce stravitelné. Pokud bys přece jen měla s trávením tradičních bulharských pokrmů potíže, nech si do šopského salátu přikrájet trošku čerstvé petrželky nebo jednu pálivou chilli papričku. Snadno nastartuješ trávení a zároveň rozpumpuješ metabolismus.

Jak si připravit ten nejlepší šopský salát?

Potřebovat budeš:

  • 1 kus papriky
  • 4 kusy vyzrálých rajčat
  • ½ salátové okurky
  • ½ červené cibule
  • 10 dkg balkánského sýru nebo sýru feta
  • extra panenský olivový olej
  • petrželovou nať na ozdobu
  • bulharské koření čubrica
  • sůl
  • vinný ocet

Jak na to?

Cibuli oloupej a nakrájej na tenké proužky. Ostatní zeleninu na podobně velké kostky. Jednotlivé ingredience (vyjma balkánského sýru) nasyp do misky a vrhni se na přípravu zálivky. V menší misce smíchej (ideálně metličkou) extra panenský olivový olej, vinný ocet a sůl.

Zálivku průběžně ochutnávej a jednotlivé ingredience přidávej postupně. Zeleninu posypej čubricou, důkladně promíchej v misce, přidej na kostičky nakrájený balkánský sýr, zálivku a najemno nakrájenou petrželku. Podávej s čerstvým bílým chlebem.

Oblíbila sis šopský salát? Nebo dáváš přednost jiné salátové variantě?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články