Připrav si doma lahodnou panna cottu, dobrotu s nejasnou historií

Shutterstock
|
14. 02. 2024
|
Milovnice všeho dobrého, sladkého, lehoučkého a na jazyku se rozplývajícího, zbystři! Pokud si panna cotta získala tvoje srdce i chuťové buňky, nemusíš čekat na další příležitost zajít do cukrárny.

Je ale pravda, že dneska v každé aspoň trošku lepší cukrárně nebo kavárně panna cottu dostaneš. Klidně dřív, než řekneš „dala bych si vařenou smetanou“, což je – překvapivě – překlad toho vznešeně znějícího názvu. Aby to nebylo moc jednoduché, smetana se vlastně při přípravě dezertu vůbec nevaří. To už je ale jiná písnička…

Historie panna cotty ve zkratce

O historii tohohle lehoučkého dezertu asi ani nejde mluvit jinak než ve zkratce. Moc se toho totiž neví. Nese sice označení „tradičního italského dezertu z oblasti Piemontu“ a ví se, že před rokem 1960 nikdo výraz „panna cotta“ nepoužil, ale to je asi tak všechno. Jak tedy někoho napadlo stvořit něco tak božského, je záhadou. Ale taky je známo, že ty nejlepší věci vznikají omylem.

Z Itálie si dobrota našla cestu i za hranice, nejen po Evropě. V 90. letech po ní například mimořádně šíleli Američani.

Co je panna cotta a v čem spočívá její kouzlo?

Panna cotta je smetanový dezert, který vzniká (kromě smetany) taky z cukru a ze želatiny. Tahle lahůdka sama o sobě je chuťově poměrně nevýrazná, proto si ji nakonec můžeš dopřát s ovocem (vynikající je s jahodami, malinami nebo borůvkami), s karamelem nebo třeba s čokoládou.

shutterstock_683415880.jpg

Panna cotta může mít celou řadu chutí!
Shutterstock
Panna cotta je skvělá s ovocem, ale i čokoládou, karamelem nebo kávou!

Panna cotta: recept na dobrotu s přelivem z malin a jahod

Abychom dostály svému slibu, máme pro tebe i recept, a to na panna cottu s jahodovomalinovým přelivem. Spojení smetany, cukru a ovoce je totiž vstupenka do chuťového ráje.

Co potřebuješ: 500 ml 33% smetany ke šlehání, vanilkový lusk, 70 g cukru krystal, 3 plátky želatiny, jahody a maliny; na přeliv pak ještě 200 g jahod, 100 g malin, lžíci limetkové šťávy a lžičku medu nebo čekankového sirupu

Jak na to?

  • Plátky želatiny namoč do studené vody. Musí nabobtnat a trošku změknout.
  • V malém hrnci smíchej vanilku, smetanu a cukr a zahřej směs těsně pod bod varu.
  • Pak ji odstav z plamene, vyždímej želatinu a pečlivě ji rozmíchej ve smetanové směsi.
  • Rozlij směs do servírovacích mističek. Nech ji v nich v lednici přes noc, ale pokud tolik času nemáš, tak aspoň na 4 hodiny.
  • Rozmixuj všechny ingredience připravené na ovocný přeliv. Jakmile panna cotta ztuhne, přelivem ji polij a dozdob každou porci čerstvým ovocem.

Panna cotta není na přípravu nijak složitá, jen je potřeba mít čas na to, aby ztuhla. Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články