Rebarborový koláč: vzácnost, která na plechu ani na talíři dlouho nevydrží

Shutterstock
|
25. 05. 2024
|
Máš chuť na něco dobrého, ba dokonce výjimečného, co jen tak něčím nenahradíš? Možná by to mohl být rebarborový koláč!

Tak vzhůru na zahrádku nebo do obchodu pro rebarboru. Ale pozor – řeveň kadeřavá, jak se jí taky říká, je z části jedovatá a nesmí se to s ní přehánět. Na druhou stranu je ale nabitá prospěšnými látkami, takže zařadit ji do jídelníčku, když je zrovna k mání, vůbec není (v přiměřeném množství) na škodu.

Na co si s rebarborou dát pozor

Rebarbora obsahuje řadu vitamínů, nejvíc je v ní ale zastoupen vitamín C, vitamín K a vitamín B. Svůj prostor tu mají i minerály, hlavně draslík a vápník. Dál v ní najdeš třísloviny, antioxidanty nebo vlákninu.

Potíž nastává, když dojde na obsaženou kyselinu šťavelovou, jež narušuje iontovou rovnováhu vápníku v těle – vápník se pak vylučuje z těla, což může napáchat škody u lidí s ledvinovými kameny a dalšími ledvinovými onemocněními, revmatem, dnou, problémy s močovým měchýřem a se žaludečními kyselinami. Tací by se měli rebarboře vyhnout obloukem.

Ovoce, nebo zelenina?

Rebarbora je navzdory všeobecnému přesvědčení z botanického hlediska zelenina. Jednu dobu dokonce probíhal spor o tom, jestli jde o ovoce nebo zeleninu, a v roce 1947 o tom rozhodl americký soud. Ten se nechal slyšet, že jde o ovoce. My ho tak dodneška používáme, ale jak už padlo – je to zelenina.

Krátká sezóna, větší vzácnost

Rebarbora má hodně krátkou sezónu, proto využij toho, že je zrovna k mání. Sezóna je od poloviny května zhruba do poloviny června. V tu dobu je v ní víc kyseliny jablečné, ale jakmile se přehoupne letní slunovrat a čas pokročí, zvyšuje se obsah kyseliny šťavelové a o té už byla řeč.

Jak rebarboru využít v kuchyni?

Dřív byla rebarbora rozšířenější, a tak se zpracovávala třeba na džem, kompot nebo se nakládala do cukrového sirupu. Pokud se ti rebarbory urodí hodně, můžeš ji zamrazit a oživit s ní jídelníček v zimě.

Obecně jsme ale dneska rádi, když z ní stihneme udělat aspoň jeden božský rebarborový koláč za rok. Ostatně rebarboru by neměli baštit víc než 2–3x týdně ani lidi bez vyjmenovaných zdravotních potíží.

Zpracovávej z ní vždycky jen řapíky, listy vynech (v těch je kyseliny šťavelové dost už od počátku). Odstraň z ní tuhá vlákna a slupky a vždycky ji tepelně uprav. A pozor na kontakt s hliníkem, tomu je třeba se vyhnout. Reaguje totiž s kyselinou šťavelovou, která se následně dostává do zeleniny.

shutterstock_137611001.jpg

Rebarboru nejez víckrát než 2–3x týdně!
Shutterstock
Servíruješ radši muffiny? Žádný problém!

Recept na rebarborový koláč s drobenkou, za který tě budou všichni milovat

 A teď už se pojďme pustit do slíbeného rebarborového koláče. Je to snadné a výsledek bude delikatesní.

Co potřebuješ: 330 g polohrubé mouky, 65 g cukru krupice, 275 ml mléka, 100 g másla, 3 žloutky, polovinu kostky droždí, lžičku vanilkového extraktu a špetku soli; na náplň 400 g rebarbory, 80 g třtinového cukru a lžičku vanilkového extraktu; na drobenku pak ještě 200 g másla, 200 g hladké mouky a 250 g cukru

Jak na to?

  • Odděl žloutky od bílků a nech je ustálit na pokojovou teplotu.
  • Ve větší míře pořádně smíchej mouku, cukr a sůl.
  • Ohřej si mléko, aby bylo vlažné. Třetinu mléka pak nalij do hrnku a rozdrob do něj droždí. Z toho nech na teplém místě vzejít kvásek (trvá to asi 20 minut).
  • Do zbytku mléka dej máslo a pomalu ho v něm nech rozpustit. Směs nesmí projít teplotou nad 40 °C!
  • Do mísy, kde máš směs mouky, cukru a soli, přidej žloutky a kvásek. Zadělej si těsto. Postupně přilij i mléčnou směs a dobře promíchej.
  • S těstem si pohraj i 10 minut (ručně určitě!). Pak dej mísu s těstem na teplé místo a počkej, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Zatím si omyj, osuš a nakrájej rebarboru. Ideální jsou kousky silné asi 0,5–1 cm.
  • Z másla, mouky a cukru si připrav drobenku.
  • Předehřej si troubu na 175 °C, těsto nalij do pekáčku, rozmísti na něj nakrájenou rebarboru a na ni nasyp drobenku.
  • Koláč peč 40–50 minut podle zkušenosti s troubou. To, jestli je hotovo, zkoušej špejlí. Ta bude vždycky vlhká, ale je potřeba vědět, jestli je vlhká od rebarbory, nebo od těsta.

Pak bude hotovo! Jakmile koláč vychladne můžeš ho servírovat. Skvěle chutná třeba i se lžičkou kysané smetany, ale vynikající se i samotný. Dobrou chuť!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • webmd.com/diet/health-benefits-rhubarb
  • healthline.com/nutrition/rhubarb
  • fresh.iprima.cz/recepty/rebarborovy-kolac-s-drobenkou
Související články