Jak doma skladovat kávu, aby vydržela čerstvá co nejdéle?

Bigstockphoto
|
29. 05. 2022
|
Věděla jsi, že každý z nás spotřebuje ročně zhruba tři kila kávy? Pokud patříš mezi její milovníky, poradíme, co dělat, aby ti vydržela čerstvá co nejdéle.

Zapomeň na pověry

Že sousedka Lenka dává kafe do ledničky, kde vydrží klidně i několik měsíců? Hloupost! Kávě nedělá dobře chlad, vlhkost ani pach, který může (a vezmi jed na to, že se to taky stane) v lednici nachytat. Stejně tak je hloupost uchovávat kávu mletou, ta totiž vyčichne raz dva.

Kávě nesvědčí ani teplé místo na přímém světle. Nechávat bys ji taky neměla ani v původním (otevřeném) obalu nebo plastikovém sáčku. Nesvědčí jí ani průhledné sklenice nebo nádoby s průsvitným víčkem. Kávě nedělá dobře ani střídání teplot. Jednotlivá zrnka se totiž můžou orosit, nasát vlhkost a ztratit svoji typickou chuť i vůni.

Zajímej se o to, kdy byla káva upražená

Ještě před tím, než si začneš dělat starosti, jak a kde kávu uložíš, věnuj čas a péči jejímu výběru. V obchodech se snaž vybírat co nejčerstvější kávu, což ale občas může být pořádný oříšek. Naprostá většina káv je totiž opatřena výlučně datem minimální trvanlivosti. Z obalu se ale už nedozvíš, kdy byla káva upražená.

bigstock-coffee-and-coffee-beans-18918065.jpg

Káva patří k nejoblíbenějším nápojům na světě. Skladuj ji správně a bude ti pořád k dispozici.
Bigstockphoto
Když budeš kávu dobře skladovat, dostaneš z ní maximum!

To ti nicméně ochotně sdělí v nejrůznějších kavárnách a kávových speciálkách, které jsou ideální útočištěm kávových gurmetů a milovníků tohohle voňavého moku. Kvalitní, chutná a aromatická káva by měla být pražená maximálně několik dnů před tím, než si ji v kavárně nebo prodejně koupíš.

Náš tip: Pokud si chceš na kávě doopravdy pochutnat, kupuj jí jenom tolik, kolik dokážeš spotřebovat zhruba do 7 dnů.

Vsaď na vakuum

Pokud kávu doneseš v papírovém nebo plastikovém sáčku, raději ji přesypej do vakuové nádoby. Jestli máš doma vakuovačku, zrnkovou kávu nasypej do speciálního sáčku a přebytečný vzduch z něj vakuovačkou vysaj. Jakmile část kávy odebereš, můžeš sáček znovu zavakuovat.

Některé pražírny prodávají kávu ve speciálním obalu s jednostranně propustným ventilem. Ten umožňuje, aby se plyny uvolňující se z kávy po pražení dostaly ven. Žádný vzduch ale nepropustí dovnitř. V takovém balení může káva vydržet čerstvá klidně i několik týdnů.

Kávu ve vakuovací dóze nebo sáčku zbaveného vzduchu ulož na stinné a suché místo, kam nedopadají sluneční paprsky. Pokud chceš kávu uložit na delší dobu, zkus trik s mrazničkou. Kávu po vytažení nemusíš rozmrazovat. Zpátky do mrazáku už ale zbytky nevracej. Opětovným zmrazením by totiž její chuť vzala za své.

Jaké kávě dáváš přednost? Boduje u tebe espresso, „turek“, překapávaná káva nebo docela jiná kávová specialita?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články