
Okurková polévka může nápadně připomínat řecké tzaziki. I v Bulharsku o ní ale vědí své – tady se jí říká tarator a nešetří se v ní koprem. Dohromady tvoří vynikající kombinaci, kterou si teď společně ukážeme.
Proč si okurkovou polévku připravit?
Tahle polévka není jen o onom osvěžení v horkých dnech, i když je to její nesmírné pozitivum, ale taky o zdraví. Okurka je sice skoro samá voda, ale kromě ní (a hydratace) nabízí vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín K a z minerálů železo a draslík.
Důležité je připomenout, že okurka je nízkokalorická – ve 100 g je jen 50 kJ (12 kcal) a vlákniny je v ní požehnaně. Nemusíš se tedy bát, že by ses kvůli tomuhle osvěžení zásadně „spravila“.
Recept na okurkovou polévku, která tě nezklame
Na přípravu je tahle dobrota úžasně jednoduchá, žádné stání u plotny během parného dne. S chutí do toho!
Co potřebuješ: větší okurku, kilo bílého jogurtu, sůl a pepř, 4 lžíce nasekaného kopru, 2 stroužky česneku, volitelně pak lžíci olivového oleje a nasekané vlašské ořechy
Jak na to?
- Okurku buď nakrájej na plátky, nebo na kostičky. Případně ji můžeš nastrouhat.
- Vmíchej do ní jogurt, česnek, sůl a pepř.
- Potom ji nech aspoň hodinu chladit v ledničce.
- Před podáváním můžeš každou porci zakápnout olivovým olejem a posypat ji vlašáky.
Nic složitého, ale výsledek je fantastický, pohladí tvoje chuťové buňky a osvěží tě víc než zmrzlina (která navíc nepotěší kaloriemi, zvlášť když je na tvém jídelníčku častěji). Dobrou chuť!
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- nzip.cz/clanek/1018-okurka
- apetitonline.cz/recept/osvezujici-okurkova-polevka