Rajčatové gazpacho: v létě osvěží, v zimě zahřeje

Shutterstock
|
23. 06. 2023
|
Že nemáš na horké polévky během letních měsíců chuť? Naštěstí existují jejich studené alternativy. Jedna z nich, španělské gazpacho, tě možná překvapí svým složením, na druhou stranu se jím nenech odradit. Výsledek je dokonalý!

Když léto, tak gazpacho. Pokud ve vedrech nemáš chuť na knedlo zelo vepřo, není divu. Mnohem lepší je salát s drůbežím masem nebo třeba studená polévka. Právě to je gazpacho – to se dá jíst jak teplé, tak studené. Podle situace.

Gazpacho má nesmírně zajímavý původ, a to u římských vojáků, kteří s sebou při tažení museli mít dostatek zásob. Nejčastěji to byl olivový olej, ocet, víno, česnek a nechyběly ani chlebové placky. Aby se to všechno dalo dohromady pozřít relativně čerstvé (nebo aby si vojáci aspoň na starém chlebu nevylámali zuby), kuchaři tohle všechno zpracovávali do pikantního krému. A protože v teplých krajích se netrpělo zimou, krém ani nebylo třeba ohřívat.

Vysloužilí římští vojáci často po odchodu ze služby dostávali pozemky právě v úrodném španělském kraji. A tak není divu, že rozšířili i povědomí o krému, který během své služby konzumovali. Navíc se ve Španělsku snadno pěstovaly potřebné suroviny. Do původně bílé polévky se rajčata a papriky dostaly až s Kolumbovými cestami do Ameriky. 

shutterstock_1812963106.jpg

Polévka byla původně světlá. Teprve za Kolumbových cest se do Evropy i do gazpacha dostala rajčata s paprikami.
Shutterstock
Gazpacho je na horké dny nesmírně osvěžující.

Recept na gazpacho: málo práce, skvělý výsledek

Co potřebuješ: 4 rajčata, červenou papriku, salátovou okurku, 2 jarní cibulky, hrst černých vypeckovaných oliv, 4 stroužky česneku, ½ lžičky krupicového cukru, 100 ml červeného vína, 2 lžíce olivového oleje, lžíci citrónové šťávy, špetku chilli, petrželku, pečivo k podávání, sůl a pepř

Jak na to?

  • Jako první si spař rajčata a oloupej je.
  • Pak je rozkrájíme na menší kousky, stejně jako papriku a česnek.
  • Do větší mísy přisypej rajčata, s paprikou a česnekem, nalij víno, přidej cukr, olivový olej a citronovou šťávu, osol, opepři, přidej špetku chilli a důkladně rozmixuj.
  • Na talířky určené k podávání polévky si připrav oloupanou a na malé kostičky nakrájenou okurku, společně s jarní cibulkou a olivami. Všechno dej v misce vychladit do lednice.
  • Rozmixovanou směs potom nalij do talířků a ozdob zbývající okurkou, petrželkou a olivami. Podávej s opečeným chlebem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články