Z babiččiny kuchařky: Vepřo knedlo zelo pro gurmety

www.bigstockphoto.com
|
20. 04. 2018
|
Marně přemýšlíš, co ukuchtit na nedělní oběd. Do svíčkové se ti zrovna dvakrát nechce, přesto však nechceš kocoura odbýt špagetami s kečupem. Když ti do toho ještě oznámí nezvanou návštěvu tchyně, problém je na světě.

Čím nadchnout náročné spolustolovníky? Odpověď hledej v kuchařkách našich babiček. Pokud na něco opravdu nedaly dopustit, pak to bylo tradiční vepřo knedlo zelo. Máme pro tebe původní recept s moderními prvky, který zvládne i naprostý začátečník.

Jak na pečené vepřové maso

Co budeš potřebovat:

  • 800 g vepřové pečeně bez kosti
  • 2 šalotky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 bílou cibuli
  • 1 červenou cibuli
  • 5 stroužků česneku
  • špagát nebo nit na svázání masa
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • sklenku vody

Postup přípravy

Maso opláchni pod studenou vodou, vysuš papírovou utěrkou, a pokud obsahuje tukovou vrstvu, nařízni ji podélně asi v centimetrových rozestupech. Sádlo vetři do vzniklých otvorů, posypej solí, pepřem a kmínem. Následně přírodním provázkem nebo nití svaž v úhledný váleček.

Mezitím si rozpal suchou pánev na maximum. Jakmile dosáhne požadované teploty, polož na ni maso a stáhni plamen na polovinu. Nech restovat z každé strany asi 3 minuty a zbytečně do masa nešťouchej.

Jakmile bude maso orestované, odlož ho do hlubokého talíře a nech z něj uvolnit šťávu. Do pánve nasypej cibule a šalotku nakrájené na tenké půlměsíčky. Přidej nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a míchej tak dlouho, dokud cibule nepustí šťávu, nechytne barvu a neodstraní výpečky z pánve. Připrav si pečicí nádobu a rozpal troubu na 120 stupňů. Do nádoby vlož orestované cibule, šalotky a česnek, na který položíš maso. Do pánve nalij vodu, šťávu zpod masa a nech ji trochu zahřát. Poté opatrně nalij do pekáče. Vlož do trouby a peč zhruba 60 minut. Teď se můžeš vrhnout na přípravu zelí a knedlíků.

Jak na karamelizované zelí

Co budeš potřebovat:

Postup přípravy

Kysané zelí vyndej z obalu, a pokud je příliš dlouhé, překroj ho na kratší kousky (nemusíš oplachovat). Do většího hrnce vlož dvě lžíce másla a nech rozpustit. Přisypej 3 lžíce třtinového cukru a nezapomínej míchat. Jakmile cukr zkaramelizuje, přidej nadrobno nakrájenou cibulku.

Společně vše osmaž do změknutí, přisypej dvě lžíce hladké mouky, přilij 500 ml vody a rozmíchej metličkou. Vlož do hrnce neosolené zelí (pokud by osolené bylo, bude mu dlouho trvat, než změkne), které posypeš kmínem a začneš vařit společně s bobkovým listem. Zelí bude měkké zhruba za 40-60 minut.

zeli.jpg

I klasické jídlo se dá báječně oživit.
Pixabay
Zelí obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Tak se neboj si ho naservírovat.

Jak na jarní bramborový knedlík

Co budeš potřebovat:

Postup přípravy

Uvařené brambory oloupej a nastrouhej na jemném struhadle. Přidej k nim lžíci pesta, najemno nasekané bylinky, celé vejce, lžičku soli a podle potřeby hrubou mouku. Z přísad vypracuj hutné těsto, ze kterého vyválíš knedlíky nebo vytvaruješ noky. Knedlíky a noky dej ihned vařit do osolené vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, nech je vařit ještě zhruba 2-3 minuty. Poté je vyndej a šokově zchlaď.

knedlik.jpg

Knedlíky jsou specialitou naší kuchyně.
Pixabay
Jídlo bude naprosto dokonalé, když připravíš domácí knedlíky.

Dokončení pokrmu

Jakmile je maso hotové, přendej ho z pekáče na hluboký talíř a nech odpočívat ve vypnuté a otevřené troubě. Do kastrůlku vylij obsah zapékací mísy a důkladně rozmixuj ponorným mixérem. Pokud chceš mít šťávu hustší, můžeš přidat jíšku.

Tip na podávání: Maso nakrájej na centimetrové plátky, podlij šťávou a podávej se zelím a knedlíky. Ty bramborové můžeš variabilně zaměnit za karlovarské nebo houskové. Na talíři zdob čerstvými bylinkami, škvarky nebo smaženou cibulkou. 

Vařila jsi nedělní oběd podle našeho receptu? Dej nám vědět, jak se ti vepřo knedlo zelo povedlo, nebo se pochlub fotkou na našem Facebooku.

Související články