Připrav si knedlíky s vajíčkem 3x jinak! Chutnat budou i jako toast

Shutterstock
|
11. 09. 2023
|
Knedlíky s vajíčkem jsou skvělý nápad, ať už chceš využít zbytky z oběda nebo máš jen chuť na jednoduché, rychlé a dobré jídlo, které zasytí.

Na křupavých kostičkách obalených ve vajíčku si navíc pochutnáš nejen ty, ale i tvůj kluk nebo děti. A pokud tě už tradiční recept nudí, nezoufej. Tuhle jednoduchou dobrotu si můžeš připravit na několik způsobů. Stačí třeba přidat trochu sýra nebo slaniny, které tradiční recept ozvláštní. Nejlepší na tom všem je, že k sytému a vděčnému jídlu potřebuješ jen pár surovin, které máš běžně doma v ledničce.

Knedlíky s vajíčkem a sýrem

Na tenhle recept můžeš použít jakýkoliv oblíbený sýr, který máš zrovna doma po ruce. Hodit se bude třeba gouda, ementál nebo eidam. Výsledkem bude jídlo, na kterém si určitě pochutnáš.

Co potřebuješ: celý houskový knedlík, 8 vajec, 2 lžíce másla nebo sádla, lžíci oleje, 4 lžíce mléka, 8 lžic strouhaného sýra, sůl a pepř

Jak na to?

  • Knedlík nakrájej na kostičky a dej ho společně s rozpuštěným máslem a olejem smažit na pánev.
  • V misce si mezitím rozmíchej vejce spolu s mlékem a špetkou soli.
  • Až bude mít knedlík zlatavou barvu, přilij vaječnou směs a zamíchej.
  • Jakmile se začnou vajíčka srážet, vypni zdroj tepla a na knedlík s vajíčkem přisyp nastrouhaný sýr. Teď už jen dochuť čerstvě namletým pepřem a dobrota je na světě!

shutterstock_1791288086.jpg

Knedlíky s vajíčkem se dají různě obměňovat. Pochutnat si tak může každý.
Shutterstock
Potřebuješ zpracovat knedlík a nechce ti vařit nic složitého? Vyber si z našich tipů a nech si chutnat!

Zapečené knedlíky s vajíčkem a slaninou

Jestli máš trochu víc času, můžeš zkusit přihodit ke knedlíkům trochu slaniny a společně je zapéct.

Co potřebuješ: ½ houskového knedlíku, cibuli, 150 gramů anglické slaniny vcelku, 6 vajec, lžičku oleje, sůl a pepř

Jak na to?

  • Anglickou slaninu a cibuli nakrájej na kostičky.
  • V oleji rozpal olej a osmaž na něm cibuli, ke které po chvíli přidej i slaninu.
  • Až se bude cibule a slanina opékat, nakrájej knedlík na kostky a pak ho přisyp ke směsi na pánvi. Opékej tak dlouho, dokud nebude mít zlatavou barvu.
  • Rozehřej si troubu na 180 °C.
  • Do zapékací mísy dej směs z pánve a vmíchej do ní rozšlehaná vejce s trochou soli a černého pepře.
  • Teď už jen peč 15 minut. Výbornou večeři můžeš podávat třeba s kyselou okurkou.

Knedlík ve vajíčku ála netradiční toast

Na takhle upravený knedlík s vajíčkem jsi asi ještě nenarazila. Proč to ale nezkusit? Tentokrát nic na kostičky nebudeš muset krájet, místo toho si z knedlíku ve vajíčku jednoduše uděláš lahodné toasty!

Co potřebuješ (na jednu porci): 2 centimetrové plátky houskového knedlíku, 2 půlcentimetrové plátky tvrdého sýra, centimetrový plátek šunky, 2 lžíce smetany nebo mléka, vejce, 2 párátka, sůl a pepř

Jak na to?

  • Na plátek houskového knedlíku postupně pokládej plátek sýra, šunky a opět plátek sýru, a nakonec přiklop zase plátkem knedlíku. Aby vytvořený „toast“ držel pohromadě, zapíchni do okrajů párátka a konce ustřihni.
  • V misce si rozšlehej vejce se smetanou a knedlík obal.
  • V rozehřátém oleji na pánvi ho pak pozvolna osmaž z obou stran. Podávat můžeš třeba se zeleninovým salátem.

Pustíš se do toho? Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články