Proč jíst vejce: mýtům o cholesterolu nevěř

Bigstockphoto
|
08. 10. 2023
|
Jako by byla zakletá. Problémová. O vejcích se hovoří jako o skvělém zdroji bílkovin, ale zároveň jsou opředena pověstmi o škodlivosti a zvyšování cholesterolu. Jak je to doopravdy? Víme. A prozradíme, proč bys je měla jíst pravidelně!

Jednou pro vždy s těmi mýty skoncujme. Pramení z toho, že ve vejcích je kromě bílkovin taky vysoký obsah tuků. To staví vejce do světla nepřítele redukčních diet. Přitom jde o jednu z potravin, které bys skutečně jíst měla, a to nejen když se snažíš shodit nějaké to kilo.

A tuky? Průměrné vejce obsahuje 6 g bílkovin a 5 g tuku. Ten však příliš hladinu cholesterolu v krvi neovlivňuje. Mimo jiné to dokázal průzkum, kdy se jen 30 % zúčastněných zvýšila hladina cholesterolu po vysoce cholesterolové dietě.

Další průzkum, jehož se účastnilo sto tisíc osob, prokázal, že pravidelná (denní) konzumace vajec nezvyšuje cholesterol v krvi ani riziko srdečních onemocnění. Navázat na to můžeme studií, která potvrdila, že když sníš denně tři vejce a snížíš příjem sacharidů, příznivě se upraví hladina HDL, tedy prospěšného, „hodného“ cholesterolu.

pexels-photo.jpg

Vajíčka si můžeš připravit na mnoho způsobů.
Pexels
Víš, kdy je v supermarketu nejvíc fitnessáků? Když je v akci maso, tvaroh nebo vejce.

Bílek vs. žloutek – co je víc?

Co taky zachvátilo společnost, byla fáma o tom, jak moc škodlivý je žloutek. Přitom můžeme vejce chápat jako vyvážený zdroj živin – zatímco bílek obsahuje velké množství bílkovin, žloutek nabízí riboflavin (pozitivně působí na pleť a zrak), vitamín A, vitamín D a vitamín E, vitamín B12 (lepší krvetvorba), cholin (vitamín ze skupiny B) a leucin (pro tělo nezbytná aminokyselina). Nezanedbatelný je ve vejcích taky selen a fosfor nebo kyselina listová.

Ideální na zahnání hladu

I když se to může zdát neuvěřitelné, vejce, jedno nebo dvě, dokážou snadno zahnat hlad. Jsou totiž skvělou kombinací tuků a bílkovin, přitom jimi nepřijímáme sacharidy, jejichž nadbytek se projevuje ukládáním tuku v těle. Studie, která si vzala do parády 30 žen, jež dostávaly k snídani místo housek vejce, to svým výsledkem podporuje – všechny snížily na dalších 36 hodin energetický příjem, tedy daly se na dobrou cestu k hubnutí, aniž by ztrácely svalovou hmotu.

…a proto vejce k snídani

Proto je ideální snídaní ta, která se skládá z vajec. Je jedno, jestli si uděláš volská oka, míchaná vajíčka nebo si je prostě jen uvaříš natvrdo či naměkko. Důležité je si je dát. Na druhou ale nesmíš zapomínat, že vejce nejsou samospásná. To, že je budeš jíst, neznamená automaticky, že budeš hubnout. Dbát musíš na to, aby byl příjem energie menší než výdej a aby byl tvůj jídelníček vyvážený. Rozhodně tímhle článkem nechceme říct, že nejlepší by bylo jíst jen a jen vejce.

egg-hen-s-egg-boiled-egg-breakfast-egg-160850.jpeg

Vejce obsahují potřebné vitamíny a minerály.
Pexels
Vejce dokážou dobře zasytit. Dej si je občas k snídani a odpoledne k svačině.

Taková levná superpotravina

Vejce jsou skvělou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku. Nemusíš se tedy bát, že když si dáš jedno týdne, ztloustneš – a pokud ano, tím vajíčkem to rozhodně nebude. Vejce můžeme označit za superpotravinu, která navíc nahrává i našim peněženkám, s ohledem na to, jak dokážou zasytit a jakou službu tělu prokazují. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články