Fosfor je totiž klíčovou složkou molekuly zvané ATP (adenosintrifosfát), kterou tvé svaly, mozek a každá buňka potřebují k provozu. Kromě toho je fosfor nepostradatelný pro stavbu DNA a RNA, což je tvůj genetický kód. Kdyby tedy nebylo fosforu, nebylo by života ani energie.
Za co všechno fosfor v těle zodpovídá?
Fosfor neplní jen jednu funkci, pojďme se podívat, k čemu všemu ho potřebuješ:
- Zajišťuje pevné kosti a zuby: Zhruba 85 % veškerého fosforu v tvém těle je ukryto v kostech a zubech. Společně s vápníkem tedy fosfor zajišťuje, že tvá kostra něco vydrží, i když jí někdy dáváš pěkně zabrat.
- Dodává tělu energii: Jak už bylo řečeno, fosfor je součástí ATP. Když podáváš nějaký výkon, fosfor se postará, aby se energie uvolnila přesně tam, kde je zrovna potřeba. Nebýt fosforu, byla bys unavená už po prvním kroku z postele.
- Chrání buněčné membrány: Fosfor tvoří strukturu nazvanou fosfolipidy. Ty jsou základními stavebními kameny každé buněčné membrány, které chrání vnitřek tvých buněk. Bez fosfolipidů by se tvoje buňky rozpadly jako domeček z karet.
Nedostatek fosforu nám většinou nehrozí
S největší pravděpodobností se nemusíš bát, že bys měla fosforu v těle málo. Vážný nedostatek fosforu (hypofosfatemie) totiž u zdravých lidí prakticky nehrozí. Dnešní strava ho obsahuje dost.
K problému může dojít jen u velmi specifických stavů, jako je extrémní podvýživa, těžké alkoholové excesy, u některých dědičných onemocnění a při dlouhodobém užívání léků na pálení žáhy s hliníkem.
Příznaky extrémního nedostatku fosforu jsou vážné a zahrnují svalovou slabost, únavu, ale taky bolesti kostí a problémy s dýcháním.
Nadbytek fosforu je v současnosti větší problém
Přestože fosfor potřebujeme, ve skutečnosti nám hrozí spíš jeho nadbytek (hyperfosfatemie). Proč? Protože fosfor je skvělá konzervační látka, a tak se ve velkém množství přidává do:
- zpracovaných potravin: to jsou uzeniny, tavené sýry nebo hotová jídla
- slazených nápojů: to jsou hlavně kolové nápoje (fosfor ve formě kyseliny fosforečné)
Tvoje ledviny sice umí fosfor skvěle vylučovat, ale pokud je ho dlouhodobě moc, může to narušit rovnováhu s vápníkem. Tělo pak na regulaci fosforu musí začít odebírat vápník z kostí, což vede k jejich oslabení a dlouhodobě ke zvýšenému riziku srdečních onemocnění. Příliš mnoho fosforu z jídla tedy může způsobit, že tvoje kosti budou křehčí a cévy naopak můžou začít tuhnout.
Odkud fosfor čerpat a co naopak omezit?
Chceš mít fosforu tak akorát? Stačí dodržovat jednoduché pravidlo: Jez skutečné jídlo a vyhni se průmyslově zpracovaným potravinám s mnoha „éčky“.
- Vhodné přírodní zdroje fosforu: maso, ryby, drůbež, mléčné výrobky, vejce, luštěniny (fazole, čočka), ořechy a semínka; fosfor z těchto zdrojů je v pořádku a tělo si ho snadno reguluje.
- S čím to nepřeháněj: Vyhni se potravinám s fosfátovými aditivy. Jsou to ty, které mají ve složení písmeno „E“ následované trojciferným číslem (např. E 338, E 451) nebo slova končící na „fosfát“. Tyhle formy se vstřebávají téměř stoprocentně a zatěžují ledviny nejvíc.
U fosforu tedy platí, že pokud jsi zdravá, nejspíš jeho nedostatkem trpět nebudeš. Spíš si dej pozor, abys ho v těle neměla kvůli nevhodné stravě nadbytek.
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- bezhladoveni.cz/fosfor-a-zdravi-zdroje-v-potravinach-a-riziko-predavkovani
- lidovky.cz/relax/zdravi/na-fosfor-v-potravinach-si-dejte-pozor-tuhnou-z-nej-cevy-rika-odbornik.A190109_143045_ln-zdravi_ape
- viscojis.cz/fosfor-ve-vyzive-cloveka
- bezpecnostpotravin.cz/termin/fosfaty
- novinky.cz/clanek/zena-zdravi-nadmerny-prijem-fosfatu-v-potravinach-zvysuje-riziko-srdecnich-chorob-95355












