Pátá dávka na dohled. Očkovat s ní začínají v Turecku

Bigstockphoto
|
06. 01. 2022
|
Covid-19 je tu s námi už více než dva roky. Za tuto, poměrně dlouhou a složitou dobu, si už vyžádal téměř 5,5 milionu obětí.

I to je jeden z důvodů, proč stále více zemí přistupuje k podávání dodatečných (posilovacích) dávek. Z průzkumů a analýz totiž vyplývá, že dvě injekce onu pomyslnou tečku za koronavirem neudělaly. V Česku se aktuálně začíná očkovat třetí dávkou, v některých státech Evropy čtvrtou, a dokonce i pátou.

Turecko jako průkopník

K aplikaci čtvrté dávky posilovací vakcíny proti onemocnění covid-19 koncem roku přistoupily například Německo a Izrael. Posilující čtvrtou dávkou se ale začalo očkovat taky v Brazílii nebo ve Velké Británii. O aplikaci páté dávky pak rozhodlo v minulých dnech Turecko, čímž se stalo průkopníkem a prvním státem, který k tomuto kroku přistoupil.

Klesající ochrana stávajících vakcín

Důvodem pro tenhle bezprecedentní krok je podle slov tureckého ministerstva zdravotnictví nová varianta omikron a snižující se ochrana dříve podaných vakcín. Na pátou, posilující dávku mají nárok pacienti, kteří v minulosti dostali dvě dávky čínského preparátu Sinovac a dvě dávky vakcíny Pfizer/BioNTech, přičemž od poslední injekce uplynuly nejméně tři měsíce.

Turecko přichází s vakcínou, která má přesvědčit i odmítače

Jako pátou dávku nasazují turečtí zdravotníci opět Sinovac nebo Pfizer/BioNTech a nově i domácí vakcínu Turkovac, od které si slibují větší zájem o očkování. Poslední zmíněnou schválil lékový úřad pro nouzové použití. Větší kliniky dostaly Turkovac už začátkem roku 2022 a v příštích týdnech zásilky poputují i do ostatních nemocnic po celé zemi.

Vyhne se nám pátá dávka?

O posilující páté dávce se v České republice zatím nemluví. Podle primáře infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petra Kümpela je ale dost dobře možné, že nás bude čekat i čtvrtá a třeba i pátá nebo šestá dávka. Ke zmíněnému, poměrně nepopulárnímu, ale očekávanému vyjádření pak dodává, že opakované očkování přece není ničím novým.

„Používáme ho u řady vakcín, třeba při vakcinaci proti tetanu, záškrtu, černému kašli, klíšťové encefalitidě. Věřím, že se proočkovanost proti covidu v České republice nakonec zvýší až na 95 procent a potom výrazně poklesne i riziko přenosu,“ řekl Kümpel.

Jak se díváš na pravidelné přeočkování proti nemoci covid-19? Zvažuješ další dodatečné a posilující dávky?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články