Cuketový perník: úžasně měkký a rychlý raz dva. Zkus ho!

Shutterstock
|
08. 09. 2023
|
Přemýšlíš, co s další cuketou? A věděla jsi, že s ní můžeš vykouzlit i luxusní lahůdku k nedělní kávě? Kombinace cukety a perníkového těsta je totiž naprosto báječná.

Sezóna cuket pokračuje, a tak možná zase řešíš dilema, co s nimi. Výhodou cuket je, že je to naprosto univerzální surovina, takže způsobů jejího zpracování je opravdu nespočet. Chutnají skvěle vařené, smažené i grilované a není problém z nich vykouzlit prakticky cokoli. A to i letní jemný, nadýchaný koláč, který bude mít perfektně vláčnou strukturu. Navíc si na něm pochutnají i odpůrci zeleniny, protože po chuti cuketu v perníku nepoznají.

Náš tip: Menší, chuťově lahodnější cukety si vychutnej, a pokud ti nějaká přeroste, dej ji do perníku. Tak ji perfektně zužitkuješ.

Cuketa, jež je botanicky příbuzná dýni, má v našich kuchyních čestné místo. Obsahuje 90 % vody a minimum kalorií, takže tvoji figuru rozhodně neohrozí. Jako bonus pomáhá k detoxikaci těla a její pravidelná konzumace zpomaluje proces šedivění vlasů? Proč to nezkusit?

Perník jako nostalgie z dětství

Ach, ta vůně, když babička o prázdninách vytáhla horký perník z trouby. Chutnal v dětství, chutná i dneska. Proto není pochyb, že jeho kouskem potěšíš strávníky všech generací. Důležitý pro takový poctivý perník je samozřejmě pěkná dávka perníkového koření, ale taky šťavnatá konzistence. A tu získáš právě přidáním cukety.

Perník se původně skládal z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Postupně se začaly recepty upravovat až do dnešní podoby, kdy do perníku přidáme klidně i nastrouhanou cuketu. Je to jedním slovem božské. Vyzkoušej náš recept a uvidíš sama.

Hrnečkový recept se hodí skvěle na chalupu nebo všude tam, kde nemáš po ruce váhu.

Co potřebuješ: 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, 2 vejce, 2 hrnky nastrouhané cukety, ½ hrnku oleje, lžíci kakaa, lžíci pikantní marmelády, lžičku perníkového koření, lžičku mleté skořice, kypřicí prášek do perníku a špetku soli

Jak na to?

  • Nejdřív smíchej všechny suché suroviny.
  • Postupně přidávej ty tekuté.
  • Všechno promíchej a do tohohle základu přidej nahrubo nastrouhanou cuketu.
  • Připrav si plech, vylož ho pečícím papírem a nalij na něj těsto.
  • Troubu předehřej na 180 °C a peč zhruba 20 minut.
  • Podle chuti můžeš hotový perník potřít marmeládou nebo polít čokoládovou polevou.

Pro zpestření můžeš do perníku přidat sušené rozinky, brusinky nebo chia semínka. Neboj se ho vyladit čokoládou nebo citrónovou polevou.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články