Recept na brownies, fantasticky jednoduchou dobrotu

bigstockphoto.com
|
12. 05. 2020
|
Kdo jednou ochutná brownies, musí je mít znovu. Není divu. Lidé tuhle laskominu znají už od roku 1893, kdy ji vymyslel chicagský cukrář pro hosty jednoho luxusního hotelu. Přizpůsobil se tak zadání manželky majitele hotelu.

Ta si přála mít něco, co se bude strukturou a chutí podobat dortu, ale bude menší a bude se dát baštit z krabičky. Cukrář se proto dal do díla a vymyslel brownies, které získaly název po hnědé barvě těsta. Původní verze obsahovala ořechy a meruňkovou glazuru a přes to nejel vlak. Dneska už to není pravidlem. Nejčastěji servírujeme brownies jen tak, někdy pocukrované, jindy se šlehačkou. Teplé brownies jsou taky skvělé se zmrzlinou. A setkat se můžete i s variantou white brownies, při jejich přípravě se místo tmavé čokolády používá ta bílá.

Svou oblibu si brownies získali pravděpodobně hlavně díky tomu, že do nich poctiví cukráři dávali čokoládu, a ne práškové kakao, jak se to začalo dělat později, aby byla výroba levnější. Ve své podstatě jde v případě poctivé přípravy o rozpuštěnou a upečenou čokoládu.

bigstock-188291602.jpg

Brownies se dají různě variovat.
bigstockphoto.com
Brownies můžeš vylepšit třeba oblíbenými oříšky.

Co potřebuješ (na 10 menších porcí): 350 g čokolády ideálně s podílem 50 % a výš (čím tmavší čokoláda, tím tmavší výsledek), 250 g másla, 3 větší vejce, lžičku prášku do pečiva, 85 g hladké mouky, 250 g krupicového cukru.

Náš tip: Pokud miluješ čokoládu ve spojení s chilli nebo mátou, můžeš přidat i tyhle ingredience!

bigstock-plate-with-fresh-brownies-and-304222720.jpg

Brownies můžeš zatepla podávat se zmrzlinou.
bigstockphoto.com
Teplé brownies se zmrzlinou, to je naprostá bomba!

Jak na to?

  • Čokoládu a máslo si nalámej a nakrájej na kostičky.
  • Předehřej troubu na 140 °C (horkovzdušnou) nebo 160 °C (elektrickou) a hranatou formu nebo pekáček opatři pečicím papírem.
  • Čokoládu a máslo rozpusť.
  • Vyšlehej vejce, pak přidej cukr a šlehej dál, dokud nevznikne hustá a lesklá směs.
  • Pak tuto směs vmíchej do čokolády s máslem.
  • Smíchej mouku s práškem do pečiva a prosej ji čokoládové směsi a rozmíchej ji dohladka.
  • Pak ji nalij do formy a peč 30-35 minut. Povrch by měl být lesklý a pevný, vnitřek trošku tekutý a na špejli by měly ulpívat drobečky.
  • Hotové brownies nech aspoň hodinu chladnout ve formě. Pak je můžeš nakrájet, nechat ještě odpočinout a později servírovat.

Máš nějaké vychytávky na speciální brownies? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články