Drožďová pomazánka: luxusní dobrota plná vitamínů

Bigstockphoto
|
07. 10. 2021
|
Droždí je surovina, kterou v obchodě pořídíš doslova za pár kaček. Malá a nenápadná kostička v sobě ovšem ukrývá i spoustu vitamínů a nezaměnitelné chuti!

Co vlastně droždí obsahuje? Je to především vitamín B1, B2 a B3. Tyhle vitamíny naše tělo potřebuje ke správnému fungování nervové soustavy, srdce a k dobrému trávení.

Že se ti při pomyšlení na kostku droždí dělá nevolno a dobrovolně by ses do ní nezakousla? Naštěstí můžeš tuhle surovinu proměnit v celou řadu zajímavých pokrmů. Jedním z nich je i luxusní drožďová pomazánka, kterou připravíš během chvilky.

Potřebovat budeš:

  • 5 vajec
  • 2 kostky čerstvého pekařského droždí
  • 30 gramů bílé cibule
  • 10 gramů másla
  • 70 mililitrů polotučného mléka
  • 1 lžíci olivového oleje
  • špetku soli a pepře
  • drcený kmín

bigstock-fresh-pressed-active-yeast-su-430180135.jpg

Droždí obsahuje například vitamíny skupiny B.
Bigstockphoto
Pokud ti droždí aspoň trošku chutná, občas si ho dej. Prospěje ti to!

Jak na to?

V pánvi nech spolu s olivovým olejem zpěnit máslo, přidej k němu najemno nakrájenou cibuli a opeč ji dozlatova. Pak k tomu rozdrob pekařské droždí, přidej mléko a směs míchej, dokud nebude úplně hladká.

V malé misce si následně rozšlehej vajíčka spolu s pepřem a solí. Směs nalij do rozpuštěného droždí, přidej drcený kmín a míchej, dokud nezhoustne.

Vlažnou pomazánkou pak můžeš namazat třeba pšeničný chleba nebo opečenou topinku. Krajíc ozdob čerstvými bylinkami nebo natí z jarní cibulky.

Bonusový tip závěrem: Pokud toužíš po krémovitější konzistenci pomazánky, přidej do ní tavený sýr a pro výraznější chuť trošku česneku.

Máš ráda droždí, nebo ho naopak nesnášíš? Dej nám vědět v diskuzi!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články