Domácí tablety do myčky: ulevíš s nimi přírodě i své peněžence

Shutterstock
|
18. 01. 2023
|
Myčka je skvělý vynález. Ušetří ti čas a při správném používání i spoustu vody. Jen to neustálé dokupování tablet. Víš ale, že si je můžeš vyrobit i doma? Potřebovat budeš jen minimum surovin a planeta ti bude děkovat.

Myčka nádobí je výborný parťák do domácnosti. Jakmile ale dojde na kupování kapslí nebo tablet, už tolik nejásáme. Není to zrovna příjemná položka na účtenkách, nehledě na to, jaký chemický koktejl obsahují.

My ale máme řešení. Zahraj si na zkušenou alchymistku a vyrob si levně a rychle ekologické domácí tablety do myčky. Vyjdou na zlomek ceny oproti kupovaným a kromě mytí se zvládnou poprat i s vodním kamenem a tvrdou vodou. Zkrátka all inclusive, všechno v jednom. A teď si představ, že ušetřené peníze můžeš utratit za jiné hezké věci…

Očista do čista

Aby domácí tablety do myčky podaly maximální výkon, je důležité abys taky čas od času věnovala myčce důkladnou péči. Lesknoucího nádobí nikdy nedocílíš, pokud je myčka špinavá, přeplněná nebo špatně poskládaná.

Jednou za měsíc ji pusť naprázdno (předtím odstraň zbytky a vyčisti filtr). Na horní košík pro sklenice dej hrnek s octem. Dno posyp jedlou sodou a zapni ji na nejvyšší teplotu. V polovině cyklu stiskni režim pauzy, pootevři dvířka a nech myčku 20 minut stát. Ocet s jedlou sodou začnou pracovat na zašlé špíně. Pak myčku znovu zapni a po skončení cyklu ji utři do sucha.

Pro představu: kilogram jedlé a práškové sody koupíš kolem 50 korun a pytlíček kyseliny citronové za 8 korun.

Domácí tablety do myčky

Výroba domácích tablet je jednoduchá, nezabere moc času.

Co potřebuješ: 1 díl práškové sody, 1 díl jedlé sody, ½ dílu kuchyňské soli a ½ dílu kyseliny citrónové

Jak na to?

  • Do misky nasyp práškovou sodu, jedlou sodu, sůl a přilij i kyselinu citrónovou.
  • Všechno důkladně promíchej a jemně popraš vodou v rozprašovači.
  • Jakmile směs začne držet pohromadě, natlač ji do tvořítek na led a rukou nebo lžící ji pečlivě upěchuj.
  • Směs nech ve formičkách několik hodin proschnout.
  • Suché tablety vyklepni a uchovávej je ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhly.
  • Až dáš tabletu do zásobníku, přidej ještě dvě kapky přípravku na mytí nádobí.

Náš tip: Ke směsi můžeš přidat i pár kapek přírodního esenciálního oleje. Třeba citrón myčku krásně provoní.

Když nechceš vyrábět tablety

Alternativa pro ty, kterým se nechtějí tvořit jednotlivé tablety? Tady je. Stačí smíchat všechny sypké suroviny a směs uzavřít do šroubovací sklenice s víkem. Do dávkovače pak obvykle stačí jedna polévková lžíce prášku. Nepřipravuj si ale větší množství do zásoby – prášek rychle pohltí vlhkost a ztvrdne.

Zase se ti nakupilo špinavé nádobí? Poskládej ho do myčky, vlož domácí tabletu a spusť cyklus. Teď se můžeš vítězoslavně poplácat po ramenou, právě jsi ušetřila peníze i přírodu a nepodpořila firmy vyrábějící chemické předražené prostředky.

Zdroj

Související články