Dezinfekční sprej na ruce vyrobíš doma za pár minut

bigstockphoto.com
|
13. 04. 2020
|
Situace kolem nového druhu koronaviru je stále vážná. Proti nemoci covid-19 můžeš ale dost dobře bojovat zvýšenou hygienou a pravidelným mytím rukou. Pokud nemáš možnost umýt si ruce mýdlem a vodou, vybav se alespoň dezinfekčním sprejem.

Alkohol pod 60 % neber

Základem účinného dezinfekčního spreje, který má nejen antibakteriální, ale i virucidní účinky, je alespoň 60% alkohol. Potvrdila to například Světová zdravotnická organizace (WHO) nebo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Pokud se tedy chystáš na výrobu domácího spreje, s vodkou, která má maximálně 50 % alkoholu, neuspěješ. Bude to chtít prostě něco silnějšího.

Aby pokožka netrpěla

Úplně tím nejjednodušším způsobem, jak si vyrobit dezinfekční sprej na ruce, je smíchat 96% ethanolu s peroxidem vodíku v poměru 1:1. Kromě virucidního a antibakteriálního účinku bys ale měla myslet taky na svoje ruce. Naše pokožka je totiž nesmírně citlivá a agresivní ethanol společně s peroxidem jí rozhodně z dlouhodobého hlediska nebudou dělat dobře. Proto je potřeba ke spreji přidat další pečující suroviny.

Vsaď na esenciální oleje

Aby tvoje ruce netrpěly nepříjemnou suchostí a podrážděností, můžeš k domácímu dezinfekčnímu spreji přidat pár kapek esenciálních olejů. Ty pokožku příjemně zklidní, zjemní, promastí, příjemně voní a některé z nich navíc působí dezinfekčně (například tea tree, skořice, jalovec, hřebíček nebo citronela). Kromě nich můžeš k výrobě domácí dezinfekce použít třeba i eukalyptový olej, mátu, rozmarýn, tymián nebo cedr a levanduli.

glass-4108106_1280.jpg

Vybereš si mátu, heřmánek nebo něco úplně jiného?
pixabay.com
Dezinfekční sprej může i vonět. Stačí do něj přidat tu správnou přísadu.

Přidej pár kapek květových vod

Pokud tě trápí citlivá pokožka nebo chceš, aby ti ruce i po použití dezinfekčního spreje příjemně voněly, přidej do domácího spreje pár kapek květové vody, která v sobě mísí účinky jednotlivých rostlin. Skvělou volbou je třeba verbenová voda nebo voda citrusová, která pomáhá pokožce se sklonem k akné a k ekzémům. Levandule zklidňuje pokožku, máta zase zklidňuje a lehoučce znecitlivuje. Heřmánek má hojivé a dezinfekční účinky.

Výroba domácího dezinfekčního spreje je snadná

Ale teď už k samotné výrobě domácí dezinfekce ve spreji. Připrav si 70 ml lékárenského lihu (nebo alkoholu nad 60 %), 30 ml květové vody a 20 kapek oblíbených éterických olejů (ideálně těch s dezinfekčními účinky). Oleje můžeš jednoduše kombinovat. Jednotlivé ingredience smíchej a naplň jimi čistou skleněnou lahvičku s rozprašovačem. Ulož na suché, tmavé a chladné místo a používej podle potřeby.

Několik kočičích tipů závěrem

Pamatuj, že dezinfekční sprej nenahradí důkladné mytí rukou. Na druhou stranu ale může pomoct v situacích, kdy je mýdlo a umyvadlo daleko. Abys zničila co nejvíc bakterií a virů, po nanesení spreje ruce důkladně mni aspoň po dobu 20 sekund a zbytečně je neotírej do kapesníku nebo ručníku.

Jak vnímáš situaci okolo nového druhu koronaviru? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články