
Sugo vážně neposlouží jen jako základ na pizzu, jak sis možná doteď myslela. Když se do procesu pustíš poctivě, vznikne luxusní rajčatová omáčka, kterou můžeš chuťově vyšperkovat zmíněné těstoviny, ale i omáčky a polévky. Můžeš ji dokonce servírovat s oblíbenými masovými kuličkami. A jednou provždy – ne, sugo není rajčatový protlak!
Sugo nejen skvěle chutná, ale je i zdravé
Jestli se ti do přípravy nechce a říkáš si, že ho oželíš, tak zadrž. To, že je zdravé, by ti přece jen zase mohlo nahnat vítr do plachet. Je přece nabušené rajčaty a ta jsou pro lidský organismus fakt přínosná. Dočteš se to v našem článku Proč jíst rajčata: bojují za tvou lepší pokožku, odolnější imunitu a v kuchyni s nimi uděláš zázraky.
Kde se vzalo sugo?
Podobně jako jiné fenomenální lahůdky, i sugo pochází z Itálie. V překladu je to omáčka, a máme-li být přesné, je to tradiční rajčatová omáčka. Lidi si ho trošku pletou s passatou, což je protlak (a sugo není protlak, jak jsme varovaly výš).
Sugo nemohlo z ryze praktických důvodů vzniknout dřív než v 16. století – teprve tehdy se do Evropy dostala rajčata a potom to ještě chvilku trvalo. První taková rajčatová omáčka tedy spatřila světlo světa v 17. století, a to v Neapoli.
shutterstock_2583868209.jpg

Rajčatové sugo: recept, který se ti bude hodit
Když už víš, co je sugo (a co není!), pojď si ho s námi připravit! Jestli máš zásobu rajčat a nevíš, co s nimi, můžeš je v téhle podobě „uložit na zimu“. Když necháš rajčata ve slupce, udržíš v omáčce víc prospěšných látek. Záleží ale na tom, s jakou texturou ji chceš mít.
Co potřebuješ: 1 200 g rajčat, 3 lžíce olivového oleje, 3 velké cibule nakrájené nadrobno, 4 stroužky česneku nakrájeného na plátky, 2 lžičky cukru krupice, lžíci vinného octa (červeného), sušené oregano, pepř a sůl
Jak na to?
- V kastrůlku si rozehřej olivový olej.
- Na něm pak osmahni cibuli, aby byla měkká (stačí 2–3 minuty).
- Přidej česnek a nech ho zahřát. Ale pozor, nesmí zhnědnout!
- Po chvilce přidej rajčata a nech je 20 minut dusit.
- Potom omáčku rozmixuj a propasíruj.
- Dochuť ji pepřem, solí, cukrem, vinným octem a oreganem.
- Potom ji nech ještě povařit, aby zhoustla. A bude hotovo!
Žádná věda, viď? A teď ještě zásadní otázka…
shutterstock_2570091939.jpg

Jak skladovat sugo?
Sugo ti v lednici vydrží i měsíc. Pokud si ho chceš uchovat delší dobu, můžeš ho klasicky zavařit a dát ho do chladu a temna (tak vydrží až rok) nebo ho můžeš v malých (třeba silikonových) formičkách zamrazit. Zamražené sugo pak stačí nechat chvilku rozehřát na sporáku těsně před použitím.
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- delicious.com.au/food-files/ingredient-guide/collections/sugo/6eae2jy1
- shoplongino.hk/food-insights/tomato-sauce
- unileverfoodsolutions.cz/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/Italska-kuchyne/sugo.html
- pizzamodena.cz/blog/co-je-sugo
- apetitonline.cz/recept/rajcatove-sugo