Rajčatové sugo vyladí pizzu, těstoviny i omáčku. Připrav si ho podle osvědčeného receptu

Shutterstock
|
25. 08. 2025
|
Jestli právě teď nevíš, co s rajčaty, je nejvyšší čas povědět si, jak je snadno a rychle proměnit v chuťově neodolatelné sugo, se kterým vyladíš domácí pizzu, těstoviny i grilované maso.

Sugo vážně neposlouží jen jako základ na pizzu, jak sis možná doteď myslela. Když se do procesu pustíš poctivě, vznikne luxusní rajčatová omáčka, kterou můžeš chuťově vyšperkovat zmíněné těstoviny, ale i omáčky a polévky. Můžeš ji dokonce servírovat s oblíbenými masovými kuličkami. A jednou provždy – ne, sugo není rajčatový protlak!

Sugo nejen skvěle chutná, ale je i zdravé

Jestli se ti do přípravy nechce a říkáš si, že ho oželíš, tak zadrž. To, že je zdravé, by ti přece jen zase mohlo nahnat vítr do plachet. Je přece nabušené rajčaty a ta jsou pro lidský organismus fakt přínosná. Dočteš se to v našem článku Proč jíst rajčata: bojují za tvou lepší pokožku, odolnější imunitu a v kuchyni s nimi uděláš zázraky.

Kde se vzalo sugo?

Podobně jako jiné fenomenální lahůdky, i sugo pochází z Itálie. V překladu je to omáčka, a máme-li být přesné, je to tradiční rajčatová omáčka. Lidi si ho trošku pletou s passatou, což je protlak (a sugo není protlak, jak jsme varovaly výš).

Sugo nemohlo z ryze praktických důvodů vzniknout dřív než v 16. století – teprve tehdy se do Evropy dostala rajčata a potom to ještě chvilku trvalo. První taková rajčatová omáčka tedy spatřila světlo světa v 17. století, a to v Neapoli.

shutterstock_2583868209.jpg

Rajčatové sugo si zamiluješ. Dochutíš si ho totiž přesně podle sebe.
Shutterstock
Sugo je bezva základ na pizzu. Vykašli se na kečup!

Rajčatové sugo: recept, který se ti bude hodit

Když už víš, co je sugo (a co není!), pojď si ho s námi připravit! Jestli máš zásobu rajčat a nevíš, co s nimi, můžeš je v téhle podobě „uložit na zimu“. Když necháš rajčata ve slupce, udržíš v omáčce víc prospěšných látek. Záleží ale na tom, s jakou texturou ji chceš mít.

Co potřebuješ: 1 200 g rajčat, 3 lžíce olivového oleje, 3 velké cibule nakrájené nadrobno, 4 stroužky česneku nakrájeného na plátky, 2 lžičky cukru krupice, lžíci vinného octa (červeného), sušené oregano, pepř a sůl

Jak na to?

  • V kastrůlku si rozehřej olivový olej.
  • Na něm pak osmahni cibuli, aby byla měkká (stačí 2–3 minuty).
  • Přidej česnek a nech ho zahřát. Ale pozor, nesmí zhnědnout!
  • Po chvilce přidej rajčata a nech je 20 minut dusit.
  • Potom omáčku rozmixuj a propasíruj.
  • Dochuť ji pepřem, solí, cukrem, vinným octem a oreganem.
  • Potom ji nech ještě povařit, aby zhoustla. A bude hotovo!

Žádná věda, viď? A teď ještě zásadní otázka…

shutterstock_2570091939.jpg

Se sugem můžeš experimentovat. Přidej ho třeba do polévky nebo omáčky!
Shutterstock
Se sugem můžeš servírovat oblíbené masové kuličky i další dobroty.

Jak skladovat sugo?

Sugo ti v lednici vydrží i měsíc. Pokud si ho chceš uchovat delší dobu, můžeš ho klasicky zavařit a dát ho do chladu a temna (tak vydrží až rok) nebo ho můžeš v malých (třeba silikonových) formičkách zamrazit. Zamražené sugo pak stačí nechat chvilku rozehřát na sporáku těsně před použitím.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • delicious.com.au/food-files/ingredient-guide/collections/sugo/6eae2jy1
  • shoplongino.hk/food-insights/tomato-sauce
  • unileverfoodsolutions.cz/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/Italska-kuchyne/sugo.html
  • pizzamodena.cz/blog/co-je-sugo
  • apetitonline.cz/recept/rajcatove-sugo
Související články