Známe 5 způsobů, jak zpracovat lilek. Zamiluješ si ho

Shutterstock
|
01. 08. 2023
|
Sezóna lilku začala! Pokud ti ho maminka, babička nebo sousedka každoročně vnucuje, protože to trošku přepískla se semínky, neostýchej se a vezmi si, kolik uneseš. Známe totiž zaručené způsoby přípravy, díky nimž si ho zamiluješ!

A nejde nutně jen o lilek, ale taky o cuketu a dýni. Tyhle potraviny se sice těší nějaké té oblibě, ale čokoládě a pizze nikdy zřejmě velkou konkurencí nebudou. Jejich typická chuťová „skoro-nijakost“ (místy přecházející v hořkost) však zaručuje dokonalou „tvárnost“, co se přípravy týče. A hlavně jsou tyhle věci fakt zdravé!

Proč jíst lilek a jemu podobné?

Lilek (nebo taky baklažán) je zelenina nabitá vitamíny a minerály – obsahuje třeba vitamín A, B3, B5, B6 a B9 i malé množství vitamínu C. Z minerálů je v ní hojně zastoupen draslík, železo, hořčík, mangan nebo zinek.

Pokud se snažíš jíst zdravě nebo ses zarytě pustila do nějaké šílené diety, lilek se ti v ní bude hodit. Je totiž asi 95 % tvořen vodou a 100 g obsahuje jen 35 kcal/147 kJ.

V kuchyni je super potravinou, kterou můžeš udělat jako hlavní pokrm, jako přílohu i zeleninovou oblohu.

shutterstock_2160554237.jpg

Hoď lilek na gril a pochutnej si!
Shutterstock
Z lilku se může rázem stát grilovaná dobrota.

Co s lilkem? Grilovat a péct!

To úplně nejjednodušší, co můžeš s lilkem udělat, je hodit ho nakrájený na gril nebo doma na grilovací pánev, trochu ho okořenit podle chuti, případně ho předem obalit v těstíčku, grilovat do měkka a pak si na něm pochutnat třeba s kouskem masa a bramborami. Tahle verze je skutečně zdravá a je příkladem vyváženého oběda nebo večeře – jsou v ní zastoupeny sacharidy, bílkoviny a zelenina.

Polévka – luxusní a lahodná

Další lahůdkou je polévka z lilku (nebo z cukety nebo dýně). Na polévku potřebuješ lilek, sladkou papriku, 25 ml oleje, lžíci hladké mouky, 180 ml smetany a 180 ml zakysané smetany a sůl.

Jakmile máš všechno připraveno, lilek oloupej, rozkroj a nakrájej na kostičky. Ty pak zalij horkou osolenou vodou a vař do změknutí. Jakmile bude lilek uvařený, sceď ho a dej ho do litru čisté vroucí vody. V misce v trošce studené vody rozmíchej olej, mouku a sladkou papriku – tuhle směs přidej k lilku, jakmile se voda s ním vaří. Po 10 minutách přidej smetanu a ještě 5 minut vydrž. Vše můžeš ještě rozmixovat ručním mixérem. Servíruj se lžičkou kysané smetany navrchu.

Zapečený lilek na tisíc způsobů

Sto lidí, sto chutí. A lilku to nevadí, naopak. Ten uspokojí každého. O zapečeném lilku už jsi určitě slyšela nebo četla. Stačí ho rozkrojit, aspoň trošku vydlabat, něčím dobrým naplnit a něčím skvělým pokrýt. Potom už jen zapéct v troubě a neskutečně delikátní dobrota je na světě. Zkusit můžeš:

  • Lilek s tuňákem a rajčaty: Rozkroj a vydlabej lilek, na pánvičce nech zesklovatět cibuli, přidej k ní vydlabanou část lilku nakrájenou na kostičky, papriku rovněž nakrájenou na kostičky, propasírovaný česnek, o něco později i rajče a tuňáka. Směs osol a opepři podle chuti, naplní jí vydlabaný lilek a dej do trouby zapéct na 10 minut na 180°C.
  • Lilek s mozzarellou: Lilek si nakrájej na kolečka, osol, opepři a nech půl hodinky odstát, aby z něj odtekla přebytečná voda. Na olivovém oleji nech zesklovatět cibulku, přidej nakrájené rajče, špetku cukru a soli. Osuš lilek od přebytečné vody a lehce je obal v mouce. Připrav si zapékací misku a skládej do ní jednotlivé vrstvy: rajčatovou omáčku, plátky lilku, plátky mozzarelly, parmazánový posyp. Vrchní vrstvu by měla opět tvořit rajčatová omáčka s kousky bazalky a parmazánový posyp. Vše nech péct na 180°C  asi 20-30 minut. Tahle dobrota je skvělá s chlebem nebo bramborami.

shutterstock_295931174.jpg

Lilek můžeš zapéct třeba s masem a sýrem.
Shutterstock
Zapečený lilek je skutečně luxusní záležitost!
  • Lilek s mletým masem a mozzarellou: Na troše olivového oleje orestuj cibuli a česnek, mleté maso rozdrob na menší kousky a přidej ho k česneku a cibuli, přidej sůl a pepř. Když je maso orestované, podlij ho vínem a chvíli počkej, dokud se nevypaří alkohol. Pak přidej oloupaná rajčata z konzervy a společně s masem chvíli dus. Lilek nakrájej podélně na silnější plátky, osol je a nech asi 5 minut odstát, abys je zbavila hořkosti. Osuš je a ogriluj na grilovací pánvi. Připrav si zapékací mísu, na dno dej plátky lilku, potom maso, v další vrstvě lístky bazalky a v poslední 2 nebo 3 plátky mozzarelly. Vrstvy opakuj několikrát a zakonči je mozzarellou, případně můžeš přidat i nastrouhaný parmazán. Nakonec misku vlož na 5 minut trouby a peč na 220°C.

Který způsob zpracování lilku je nebo se teprve stane tvým nejoblíbenějším? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články