Růžičková kapusta sice nepatří mezi ty nejpopulárnější a nejvyhledávanější druhy zeleniny, ale mezi ty nutričně nejhodnotnější druhy zeleniny rozhodně zapadá.
Obsahuje spoustu vlákniny, která podporuje trávení a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Nechybí vitamín E coby zástupce antioxidantů (a taky má blahodárný vliv na pleť a pokožku), vitamín C, který posiluje imunitu a je nezbytný pro tvorbu kolagenu, ani vitamín K důležitý pro zdraví kostí a správnou srážlivost krve.
Najdeš v ní taky kyselinu listovou a draslík, jenž zase napomáhá vyrovnávání tekutin v těle a potřebuješ ho i pro správnou funkci svalů a nervů.
Proč si dát zrovna polévku z kapustiček?
Kapustičky, podobně jako jiná zelenina, díky vláknině obvykle prodlouží pocit sytosti (když přidáš bílkovinu, bude efekt větší), ale nezatíží. Mají nízkou energetickou hodnotu, takže se hodí do jídelníčku při hubnutí, ale i ve dnech, kdy nechceš jíst nic zabijácky hutného.
Jestli jsi s polévkou z kapustiček skoncovala kdysi dávno kvůli školní jídelně, kde kuchařky růžičkovou kapustu servírovaly dokonale rozvařenou, nech se přesvědčit, že tohle stigma si nezaslouží ani náhodou. Teď si totiž můžeš připravit mňamku přesně podle sebe.
Tuhle polévku připravíš rychle, můžeš si ji uvařit na víc dní a taky můžeš zaexperimentovat a neřídit se striktně jedním daným receptem. Nakonec z toho může být dobrota ve stylu „co dům dal“, aniž by to byla splácanina neurvale útočící na žlučníky všech přítomných strávníků.
Polévka z kapustiček tedy nakonec může být s kousky zeleniny a brambor, ale taky se z ní může stát krémové pohlazení, které ti zachutná s krutony nebo oblíbeným pečivem.
shutterstock_1027706503.jpg

Recept na polévku z kapustiček, kterému bys měla dát šanci
Teď už ale pojďme podívat na recept, kterým se můžeš přímo řídit nebo ho klidně uchopit jen jako inspiraci.
Co potřebuješ (na 4–6 porcí): 1 kg růžičkové kapusty, 750 ml vývaru, 250 ml 33% smetany, cibuli, jablko (nastrouhané), lžíci másla, ½ lžičky kmínu, špetku sušeného tymiánu, lžičku sušené majoránky, lžičku jablečného octa, sůl a pepř
Jak na to?
- Kapustičky zbav vrchních listů, odřízni stonky, umyj, zespodu nařízni do kříže a dej je na 10 minut vařit v lehce osolené vodě.
- Sceď je, vychlaď pod studenou vodou a nech je okapat.
- V hrnci na másle opeč nadrobno nakrájenou cibuli, aby zesklovatěla.
- Přidej jablko a opékej asi minutu. Nepřestávej míchat.
- Přihoď tymián a kmín, pak i vývar a smetanu.
- Tohle vař 5 minut, potom přihoď kapustičky a vař dalších 5 minut.
- Polévku rozmixuj a dochuť solí, pepřem, muškátovým oříškem nebo jablečným octem.
- Pokud chceš, můžeš si taky opražit slaninu a ozdobit s ní každou porci. Stejně tak je fajn zakápnout každou porci olivovým olejem.
Uvidíš, že tady dostane růžičková kapusta úplně nový rozměr a ty ji dost možná začneš do jídelníčku zařazovat pravidelně. Dobrou chuť!
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- pharmapoint.cz/poradna/imunita/vitamin-e
- healthline.com/nutrition/benefits-of-brussels-sprouts
- apetitonline.cz/recept/kapustickova-polevka












