
Díky mrkvi bude tenhle dort tak vláčný, že se tě každý, kdo ochutná, bude ptát, jak jsi to dokázala. Jeho výroba je přitom hrozně jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník. Tak se na to pojďme podívat.
Co budeš potřebovat?
Na samotný dortík si připrav:
- 450 g oloupané a nastrouhané mrkve
- 280 g celozrnné nebo špaldové mouky
- 150 g vlašských ořechů
- 220 ml slunečnicového oleje
- 4 vajíčka
- 1 vanilkový lusk nebo vanilkové aroma
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- špetku soli
- třtinový cukr podle chuti, ne ale víc než 300 g, aby nebylo těsto příliš sladké
bigstock-carrot-cake-with-fork-1505582.jpg

Dortík můžeš mít suchý, nebo k němu přidělat krém. Ten doporučujeme, obě součásti se chuťově skvěle doplňují. Na krém tedy budeš potřebovat:
- 500 g měkkého tvarohu
- šťávu z půlky limetky
- moučkový cukr podle chuti (alternativou jsou sladidla, třeba kvalitní, přírodní, nízkokalorická)
- 2 lžíce másla
Proč jíst mrkev: detoxikuje a fakt je dobrá na oči
Jak na to? Tohle zvládne úplně každý
- Nejdřív smíchej vejce s cukrem a vnitřkem vanilkového lusku (nebo přidej pár kapek vanilkového aroma).
- V jiné míse smíchej mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
- Sypkou směs pomalu přidávej do tekuté a pořádně promíchej.
- Nakonec přidej mrkev a nadrcené vlašské ořechy.
- Předehřej si troubu na 180 °C a do dortové formy dej pečicí papír, případně ji vymaž máslem a vysyp hrubou moukou.
- Peč asi hodinu a zkoušej stav dortíku špejlí. Po upečení ho nech vychladnout a připrav si krém.
- Tvaroh, cukr (sladidlo) a šťávu z půlky limetky smíchej. Do téhle směsi o pokojové teplotě přidej dvě lžíce rozpuštěného másla – než ho ale do krému přidáš, nech ho trochu vychladnout.
- Až korpus dokonale vychladne, rozřízni ho na poloviny nebo třetiny, pomaž krémem a zase na sebe jednotlivé části naskládej. Pomaž i horní vrstvu a posyp ji ořechy.
- Dortík uchovávej v chladu a servíruj!
Máš svůj recept na mrkvový dortík, který se ti osvědčil? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!