Dokonalý mrkvový dortík, který si určitě zamiluješ!

www.bigstockphoto.com
|
30. 08. 2018
|
Pečení je radost, ale tuny bílé mouky a k nim i tuny cukru, to není to nejlepší, co bychom svým tělům mohli dopřát. Vyzkoušet tenhle super recept na mrkvový dort a nezapomeň vyzkoušet lepší suroviny než ty tradiční. Tady to je!

Díky mrkvi bude tenhle dort tak vláčný, že se tě každý, kdo ochutná, bude ptát, jak jsi to dokázala. Jeho výroba je přitom hrozně jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník. Tak se na to pojďme podívat.

Co budeš potřebovat?

Na samotný dortík si připrav:

  • 450 g oloupané a nastrouhané mrkve
  • 280 g celozrnné nebo špaldové mouky
  • 150 g vlašských ořechů
  • 220 ml slunečnicového oleje
  • 4 vajíčka
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkové aroma
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • špetku soli
  • třtinový cukr podle chuti, ne ale víc než 300 g, aby nebylo těsto příliš sladké

bigstock-carrot-cake-with-fork-1505582.jpg

Mrkvový dort můžeš mít s krémem i bez něj.
Bigstockphoto
Chceš změnu? Zkus dortík z mrkve!

Dortík můžeš mít suchý, nebo k němu přidělat krém. Ten doporučujeme, obě součásti se chuťově skvěle doplňují. Na krém tedy budeš potřebovat:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • šťávu z půlky limetky
  • moučkový cukr podle chuti (alternativou jsou sladidla, třeba kvalitní, přírodní, nízkokalorická)
  • 2 lžíce másla

Proč jíst mrkev: detoxikuje a fakt je dobrá na oči

Jak na to? Tohle zvládne úplně každý

  • Nejdřív smíchej vejce s cukrem a vnitřkem vanilkového lusku (nebo přidej pár kapek vanilkového aroma).
  • V jiné míse smíchej mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
  • Sypkou směs pomalu přidávej do tekuté a pořádně promíchej.
  • Nakonec přidej mrkev a nadrcené vlašské ořechy.
  • Předehřej si troubu na 180 °C a do dortové formy dej pečicí papír, případně ji vymaž máslem a vysyp hrubou moukou.
  • Peč asi hodinu a zkoušej stav dortíku špejlí. Po upečení ho nech vychladnout a připrav si krém.
  • Tvaroh, cukr (sladidlo) a šťávu z půlky limetky smíchej. Do téhle směsi o pokojové teplotě přidej dvě lžíce rozpuštěného másla – než ho ale do krému přidáš, nech ho trochu vychladnout.
  • Až korpus dokonale vychladne, rozřízni ho na poloviny nebo třetiny, pomaž krémem a zase na sebe jednotlivé části naskládej. Pomaž i horní vrstvu a posyp ji ořechy.
  • Dortík uchovávej v chladu a servíruj!

Máš svůj recept na mrkvový dortík, který se ti osvědčil? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Související články