Chuť na něco dobrého? Zkus dokonalý mrkvový dortík. Zamiluješ si ho!

Shutterstock
|
10. 09. 2023
|
Pečení je radost, ale tuny bílé mouky a k nim i tuny cukru, to není to nejlepší, co bychom svým tělům mohli dopřát. Vyzkoušej tenhle super recept na mrkvový dort a nezapomeň přidat lepší suroviny než ty tradiční. Tady to je!

Díky mrkvi bude tenhle dort tak vláčný, že se tě každý, kdo ochutná, bude ptát, jak jsi to dokázala. Jeho výroba je přitom hrozně jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník. Tak se na to pojďme podívat.

A proč mrkev? Kromě té vláčnosti se vyplatí i proto, že obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. I když je pravda, že tepelnou úpravou jich o dost přijde, vůbec není na škodu si ji dát. Třeba už kvůli vláknině

Recept na mrkvový dort, který si zamiluješ

Co potřebuješ: 450 g oloupané a nastrouhané mrkve, 280 g celozrnné nebo špaldové mouky, 150 g vlašských ořechů, 220 ml slunečnicového oleje, 4 vajíčka, vanilkový lusk nebo vanilkové aroma, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky skořice, špetku soli a třtinový cukr podle chuti (případně erythritol, jestli chceš ušetřit kalorie), na krém pak ještě 500 g měkkého tvarohu, šťávu z půlky limetky, moučkový cukr podle chuti (nebo jeho alternativu) a 2 lžíce másla

shutterstock_2008118231.jpg

Je vláčný a přirozeně sladký. Takový dortík chceš!
Shutterstock
Chceš změnu? Zkus dortík z mrkve!

Jak na to?

  • Nejdřív smíchej vejce s cukrem a vnitřkem vanilkového lusku (nebo přidej pár kapek vanilkového aroma).
  • V jiné míse smíchej mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
  • Sypkou směs pomalu přidávej do tekuté a pořádně promíchej.
  • Nakonec přidej mrkev a nadrcené vlašské ořechy.
  • Předehřej si troubu na 180 °C a do dortové formy dej pečicí papír, případně ji vymaž máslem a vysyp hrubou moukou.
  • Peč asi hodinu a zkoušej stav dortíku špejlí. Po upečení ho nech vychladnout a připrav si krém.
  • Tvaroh, cukr (sladidlo) a šťávu z půlky limetky smíchej. Do téhle směsi o pokojové teplotě přidej dvě lžíce rozpuštěného másla – než ho ale do krému přidáš, nech ho trochu vychladnout.
  • Až korpus dokonale vychladne, rozřízni ho na poloviny nebo třetiny, pomaž krémem a zase na sebe jednotlivé části naskládej. Pomaž i horní vrstvu a posyp ji ořechy.
  • Dortík uchovávej v chladu a servíruj!

Miluješ mrkvový dort, nebo jsi mu nepřišla na chuť?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články