Jako u všech receptů, i tady se vyplatí investovat do kvalitních surovin. Pak opravdu můžeš na výsostnou baštu povýšit i něco tak obyčejného, jako jsou právě šunkofleky.
O oblíbenosti tohohle jídla, na které nedáme dopustit zvlášť tehdy, když se chceme dobře najíst, ale nechce se nám připravovat nic složitého, svědčí i dlouhá historie jeho existence. Zapečené flíčky s uzeným masem v podobě, v jaké je známe, mají svůj původ v Německu, ale má se za to, že je jedli už i starověcí Římané.
Úspěch starších generací, které šunkofleky připravovaly, tkvěl ve výrobě domácích flíčků. I na najdeš postup níž, ale určitě si vystačíš i s těmi kupovanými.
bigstock-tetrazzini-chicken-pasta-cass-418607179.jpg
Šunkofleky: jaký je základ a jak je vylepšit?
Tušíš správně, že máme recept na tradiční šunkofleky, ale že jde zároveň o variabilní dobrotu, kterou si můžeš vylepšit spoustou ingrediencí, na něž máš zrovna chuť.
Co potřebuješ: 500 g flíčků, 200 g libového uzeného masa, 50 g slaniny, 2 lžíce másla, 5 vajec, pepř a sůl
Jak na to?
- Flíčky a maso nakrájené na kostičky dej do vroucí osolené vody a uvař je podle návodu.
- Na pekáči si rozpusť máslo a předehřej si troubu na 180 °C.
- Prošlehej si vejce, osol je a opepři.
- Slaninu lehce opeč na pánvi a i s tukem, který pustí, ji dej do mísy. Přidej uvařené flíčky s masem a prošlehaná vajíčka.
- Všechno dohromady promíchej, dej do pekáče a zapékej 15 minut. Šunkofleky by měly být nazlátlé.
A co ještě? Nebylo by to ono bez nakládané okurky, tak na ni nezapomeň!
Jak to vylepšit?
- Do šunkofleků můžeš přidat hrášek. Báječně tak vynikne.
- Společně se slaninou zkus orestovat cibuli. Tahle kombinace chutí nikdy nezklame.
- Přidej klidně i goudu. Kvalitní sýr dokáže divy. Trošku si ho nech i na závěrečné posypání a krátké zapečení.
Zkusíš domácí fleky?
Pokud patříš k nadšeným kuchařkám, nebudeme ani brzdit a krotit tvoje nadšení. Takhle si připravíš domácí flíčky.
Co potřebuješ: hrnek hrubé mouky, 3 lžíce vody, vejce, sůl a trošku mouky na pomoučení
Jak na to?
- V talíři si smíchej všechny ingredience a vytvoř těsto.
- Na vále ho pěkně propracuj, vál pak posyp troškou mouky a vytvoř tenký plát.
- Ten pak přendej na utěrku a nech ho zaschnout.
- Jakmile bude suchý, nakrájej ho na kostičky (1x1 cm) a ty pak vlož do osolené vroucí vody.
- Vař je asi 10 minut, ochutnej je, a když budou hotové, sceď je a propláchni. Hotovo!
Máš ráda šunkofleky a znáš nějaký trik, jak je udělat ještě lepší?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4
Autor článku: redakce