Člověka by to svádělo nasypat hromadu kari do kečupu a do toho nakrájet klobásku, ale pozor, může to být mnohem delikátnější. Pořád k tomu ale stačí jen pár surovin a není na tom nic složitého.
Má historii, pamětní desku i muzeum
Currywurst je specialita německého fastfoodového stravování. Nejtypičtější je pro Berlín, ale seženeš ho snad po celé zemi. Poprvé ho pravděpodobně připravila v roce 1949 Herta Heuwerová ve svém stánku s občerstvením. Na tomto místě v berlínské čtvrti Charlottenburg byla dokonce v roce 2003 odhalena pamětní deska! O 6 let později pak bylo v německé metropoli otevřeno speciální muzeum věnované tomuto pokrmu. Podle odhadů snědí Němci ročně 800 miliónů kusů takhle upravené klobásy. To už je něco.
bigstock-traditional-german-currywurst-269384293.jpg
Recept na domácí currywurst
Co potřebuješ: 4 bílé klobásy (bratwurst), hranolky (nebo brambory na opečení) – není to nutné, ale tahle kombinace je doslova k sežrání, rajčatové pyré, cibuli, 2 lžíce kari (ale můžeš si ho dát klidně víc), 2 lžíce sladké papriky, sůl, cukr krystal podle chuti, čtvrt hrnku vinného octa
Jak na to?
- Cibuli oloupej, nakrájej nadrobno a osmahni ji v hrnci. Počkej, až zesklovatí.
- Přidej kari a sladkou papriku a nech koření pěkně rozvonět.
- Ke směsi dodej rajčatové pyré, cukr a ocet. Dobře promíchej.
- Nech 20 minut lehce pobublávat a dosol podle chuti.
- Na grilu nebo grilovací pánvi připrav klobásy. Až budou hotové, nakrájej je na kolečka.
- Mezitím si připrav hranolky nebo pečené brambory.
- Kolečka klobásy vyskládej na talíř, poklaď na ně omáčku a dodej hranolky nebo brambory.
- Hotovo!
Už jsi currywurst někdy zkusila?