Heřmánek: nezaměnitelně voňavá bylinka si hravě poradí s nachlazením i pocuchanými nervy

Shutterstock
|
25. 11. 2023
|
Naše babičky dobře věděly, proč má heřmánek v jejich domácí lékárničce své čestné místo. Pomůže s nespavostí i rýmou. Jakou sílu v sobě tato úžasná rostlinka ještě má?

Heřmánek pravý nebo taky heřmánek lékařský je 15–20 centimetrů vysoká, příjemně vonící rostlina. Patří k nejoblíbenějším bylinkám vůbec a hojně se využívá v kosmetice, léčitelství, aromaterapii i homeopatii. Lidově se nazývá taky rumánek, kamilka marunka nebo harmaníček.

Heřmánek pravý se jako léčivá rostlina užívá už celá tisíciletí! Byl znám ve starém Egyptě, v antickém Řecku i Římě. Ve Skandinávii ho dokonce považovali za posvátnou rostlinu a uctívali ho jako symbol slunce.

Heřmánek se na dlouhém stonku táhne směrem k slunci. Jeho asi dvoucentimetrové květy nezaměnitelně voní a skládají se z bílých paprskových květů a žlutých trubkovitých kvítků.  Zvláštností je dutá schránka na spodní části květu, kdy to při podélném rozkrojení vypadá, že květinu obklopuje kapku vzduchu. I díky tomu si heřmánek nespleteš se rmenem, který se mu podobá.

V létě se setkáš s heřmánkem celkem často, kvete na slunných stanovištích na polích, zahradách nebo podél cest.

Kdy a jak heřmánek sbírat?

Sezóna heřmánku je dlouhá, od května až do září. Na sběr choď ideálně za slunného počasí. Heřmánek suš na sítech zavěšených na temném, vzdušném a teplém místě, nejlíp v průvanu. Můžeš ho dát i do sušičky, ale teplota nesmí přesáhnout 35 °C.

shutterstock_2008335941.jpg

Heřmánek je všestranná bylinka. Ale pozor, podobá se rmenu!
Shutterstock
S heřmánkem se nejčastěji setkáš ve formě čaje, odvaru, ale seženeš třeba i heřmánkovou mast.

Zmírňuje záněty i zesvětlí vlasy

Heřmánek obsahuje účinné látky jako jsou flavonoidy, sliz, polysacharidy a silice. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti a užívat se dá:

  • vnitřně – k léčbě střevních potíží, při průjmových onemocněních a zánětech močových cest
  • zevně – v obkladech a kosmetických přípravcích; je vhodný proti zánětům dutiny ústní jako kloktadlo, k urychlení hojení kožních a slizničních defektů, k léčbě hemoroidů a popálenin

S heřmánkem se nejčastěji setkáš ve formě čajů a odvarů. Pokud si budeš například heřmánkovým nálevem pravidelně oplachovat vlasy, získají lesk, pevnost a světlejší odstín. Taky se přidává do ozdravných koupelí, do polštářů pro lepší spánek a do nejrůznějších mastí. Jeho výpary je taky fajn inhalovat.

Víš, že zatímco většina esenciálních olejů má žlutou barvu, olej získaný z květu heřmánku je tmavě modrý? Uznej sama, že to je vzhledem k barvě květu, velmi neobvyklé.

Proč zařadit heřmánek do domácí lékárničky?

  • je účinný při rýmě, kašli a nachlazení
  • posiluje imunitní systém
  • pomáhá při problémech s trávením
  • je vhodný jako kloktadlo při bolestech zubů
  • využívá se k obkladům a výplachům při zánětech a bolestech
  • je vhodný na řešení gynekologických problémů
  • dá se nanášet na jizvy a popáleniny
  • dokáže zmírnit revmatické otoky
  • zklidňuje a podává se při nespavosti
  • uklidňuje hemoroidy, vyrážky, spáleniny a další podráždění pokožky

Ale pozor! U citlivějších osob může extrakt z heřmánku vyvolat alergické reakce a při dlouhodobém užívání vysušovat sliznice.

Jak vidíš, heřmánek má všestranné využití. My doporučujeme relaxační superkombo: nalož se do horké vany s pár kapkami heřmánkového oleje a u toho si vychutnej šálek voňavého heřmánkového čaje. Z koupelny vyjdeš jako znovuzrozená!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články