Chutné letní saláty, které osvěží a zasytí

Shutterstock
|
22. 08. 2023
|
Stát během rozpáleného dne u plotny a kuchtit svíčkovou s pěti? Komu by se chtělo? Proto jsme se zaměřily na přípravu letních salátů, které tě příjemně zasytí a osvěží.

Salát z avokáda s rajčaty a ředkvičkami

Budeš potřebovat asi 400 gramů různých salátů, jedno zralé avokádo, dvě rajčata a svazek ředkviček. Zálivku pak vyrobíš ze šťávy vymačkané z jednoho citronu, pěti lžic extra panenského olivového oleje, soli, pepře, jedné lžičky francouzské hořčice a lžičky třtinového cukru. Avokádo vyloupni se slupky, vyndej z něj pecku a nakrájej, stejně jako rajčata a ředkvičky, na menší kostičky. Promíchej společně se salátovými lístky a přelij připravenou zálivkou.

Sladkokyselý salát s hovězím masem a jahodami

Že k sobě hovězí maso a jahody nepasují? Nenech se mýlit a ochutnej! Potřebovat budeš asi čtyři sta gramů rostbífu, jeden římský salát, 300 gramů jahod a tři větší broskve. Zálivku připravíš ze čtyř lžic jahodového džemu, šťávy z jednoho citrónu, soli a pepře a lžičky sladké chilli omáčky. Do větší misky nakrájej opraný a očištěný římský salát, přidej na plátky rozřezaný rostbíf, jahody a broskve. Vše přelij zmíněnou zálivkou.

Lehký chřestový salát s mátou

Chřest a bylinky jsou vůbec výjimečná kombinace. Na tento salát si tedy připrav asi 300 gramů čerstvého chřestu a 300 gramů salátových lístků dle výběru. Zálivku připravíš z olivového oleje extra virgin, 50 gramů medu, šťávy ze dvou citronů, soli, mletého bílého pepře a třiceti gramů máty. Chřest oloupej škrabkou a odřízni z něj dřevnaté konce. Nakrájej na tenké plátky, promíchej se salátem a přelij dressingem.

chrest.jpg

Osvěžující spojení salátu s mátou ti nedá spát.
Pixabay
Chřest – milovaný i nenáviděný. V salátu je úžasný!

Salát s kuřecím masem, krutony a oříšky

Pokud hledáš vydatnou večeři nebo sytější oběd, pak tě jistě potěší následující recept. Pro jeho přípravu budeš potřebovat jedno kuřecí prso, směs salátových lístků, cibuli, nasekané vlašské oříšky, balsamikovou redukci, olivový olej a chlebové krutonky. Kuřecí prsa rozkrájej na nudličky, orestuj na másle či oleji.

Cibuli pokrájenou na kolečka zpěň a nechej okapat třeba v kovovém sítku. Do mísy natrhej salátové listy, přidej kuřecí maso, posypej smaženou cibulkou, krutony a oříšky. Vše zakápni olivovým olejem a přelij balsamikovou redukcí. Dozdobit můžeš cherry rajčátky nebo jedlými květy.

Salát se ztraceným vejcem a medovo-hořčičným dresinkem

Na přípravu tohoto salátu budeš potřebovat hrst černých oliv bez pecky, jeden římský salát, sýr grana padano, dva stroužky česneku, máslo, chlebové krutony, bagetku a vejce. Dresink připravíš ze lžičky hrubozrnné hořčice, lžíce medu a lžíce hořčice bavorské. Salát rozkrájíš nebo natrháš na menší kousky, přidáš černé olivy a na pánvičce s rozehřátým máslem, česnekem a bylinkami opražíš krutony společně s bagetou.

Pak se vrhneš na přípravu zastřeného vejce. Do většího hrnce naliješ vroucí vodu a asi dvě lžíce octa. Koncem vařečky nebo lžíce vytvoř vír, do kterého opatrně vejce rozklepni. Jakmile vyplave napovrch, vyjmi ho naběračkou, polož na salát a rozřízni. Do misky přisypej krutony a nakrájený sýr. Vše opět přelij připraveným dresinkem.

Autorský článek

Související články