Cake pops: malé kulaté dortíky na špejli, které famózně chutnají i vypadají

Shutterstock
|
04. 05. 2023
|
Populární cake pops! Vypadají jako lízátka, ale lízátka to nejsou. Poradíme ti, jak je připravit, a uvidíš, že s nimi ohromíš nejen děti, ale i dospělé.

Muffiny a cupcakes zná každý, teď ale frčí cake pops. Oku lahodící mini dezerty jsou snadné na přípravu a díky závěrečnému zdobení můžeš pokaždé vytvořit originální cukrářský výtvor.

Cake pops jako hit oslav

Cake pops jsou malá roztomilá dortová lízátka, nejčastěji mají podobu kuliček zapíchnutých na špejli. Kuličky jsou připraveny z upečeného těsta smíchaného s krémem, přičemž těsto i krém si můžeš zvolit podle svých chuťových preferencí. Celkové vzezření pak můžeš přizpůsobit aktuální příležitosti, jako jsou Velikonoce nebo Halloween.

Do přípravy cake pops můžeš zapojit i děti, ve finále budou z kuliček ještě nadšenější než z krájeného dortu.

Zvládne je opravdu každý

Pečená lízátka se dají připravit dvojím způsobem. Buď se na přípravu vrhneš sama, kdy prověříš své modelovací schopnosti a kuličky budeš postupně tvarovat z už upečeného piškotového těsta, nebo si na pomoc vezmeš speciální silikonovou formu, která ti zaručí, že dortová lízátka budou mít dokonalý tvar. Ať tak, či onak, výsledek bude určitě skvělý.

Neboj se experimentovat s těsty i krémy

Cake pops můžeš upéct z jakéhokoli těsta (z piškotového, z dortového korpusu nebo třeba ze zbytků bábovky nebo muffinů). Drobečky rozdrcené najemno se spojí s krémem a tvarují do malých kuliček.

Jako krém ti dobře poslouží mascarpone, domácí lískooříšková pomazánka, arašídové máslo, tvarohový krém, ale i kondenzované mléko nebo marmeláda. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Jen si dej pozor, aby hmota držela dobře pohromadě a krém přidávej postupně.

Ze vzniklé hmoty tvaruj malé kuličky a dobře vychlazené je pak napíchni na špejli nebo lízátkovou tyčinku. A jeden fígl, aby tyčinka v těstě lépe držela: nejdřív ji namoč do rozpuštěné čokolády a teprve pak ji zapíchni do dortové kuličky.

shutterstock_1936233634.jpg

Cake pops jsou chutná a líbivá!
Shutterstock
Experimentuj s těstem, krémem, polevou i zdobením. Jde to snad donekonečna!

Zdobení jako kreativní proces

Cake pops jsou úžasně variabilní. Vyřádit se můžeš s těstem, krémem i zdobením, a hostům tak nabídnout pokaždé jinou variantu.

Hotové kuličky z těsta se nejčastěji namáčí do cukrové polevy, mléčné, hořké i bílé čokolády a zdobí téměř čímkoli, co k danému těstu a polevě chuťově ladí. Výborně vypadají různé druhy cukrářského zdobení, nasekané ořechy, strouhaný kokos nebo lyofilizované ovoce. Vyhrát si můžeš taky s polevou jiné barvy nebo s jedlou prachovou barvou, což ve výsledku vypadá naprosto famózně.

Cake pops vypadají stylově, když je umístíš do speciálního stojánku nebo je zapíchneš do polystyrenu. Svázané do kytice a ozdobené mašlí je taky můžeš věnovat jako pěkný a chutný dárek. Jedlé dárky nefrčí jen o Vánocích, nýbrž po celý rok!

Recept na cake pops, který si určitě ulož

Receptů na cake pops najdeš na internetu mraky. Abychom ti ušetřily čas, přinášíme jeden zaručený, se kterým se ti cake pops určitě podaří.

Co potřebuješ: 120 g polohrubé mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 110 g cukru, 2 vejce a 100 ml smetany na vaření

Jak na to?

  • Vejce vyšlehej s cukrem do husté pěny.
  • Přidej mouku, kypřicí prášek a sůl a nakonec přilij smetanu.
  • Všechno důkladně promíchej.
  • Vzniklé těsto nalij do speciální formy na cake pops nebo do klasické dortové formy.
  • Peč v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 10–20 minut.

Upečené cake pops nech vychladnout a pak je rovnou nazdob, nebo těsto rozdrol a smíchej s oblíbeným krémem. Dobrou chuť!

Zdroj

Autorka článku: Kristýna Burianová

Související články