Netradiční způsoby přípravy kávy. Nad některými zůstává rozum stát

Pixabay
|
26. 07. 2021
|
Káva je bez nadsázky nejrozšířenější drogou na světě. Řada z nás si den bez tohohle tmavého voňavého moku snad ani nedokáže představit. O to horší je skutečnost, že téhle, v minulosti velmi žádané a ceněné komoditě, nevěnujeme dostatečnou péči.

Jakým způsobem si doma kávu připravuješ? Vysypeš pár lžiček instantky do oblíbeného hrníčku a zaliješ je vroucí vodou? Nebo nedáš dopustit na klasického turka? A víš, že kromě takových prasáren existuje i celá řada alternativ? Seznam se s džezvou, mokka konvičkou nebo vacuum potem!

Džezva

Příprava kávy pomocí džezvy je jednou z nejstarších metod vůbec. Představit si ho můžeš velmi zjednodušeně jako hrníček, který je zároveň rendlíkem. Je ideální zejména pro přípravu turecké kávy. Kávu stačí namlít velmi najemno, nasypat do džezvy, zalít studenou vodou a nechat vařit do té doby, než se v ní začne tvořit hustá pěna. Džezva se z plamene odstaví a poté se sem vrátí ještě dvakrát.

dzezva.jpg

Příprava kávy může být jednoduchá a zároveň může vzniknout nápoj mnohem lepší než instantní káva.
Bigstockphoto
Příprava kávy prostřednictvím džezvy je stará, ale stále oblíbená.

French Press

Jeden z nejrychlejších a nejjednodušších způsobů přípravy kávy. Nahrubo namletou kávu zalij vodou o teplotě mezi 92-96°C (nikoli vroucí, kávu bys tímhle způsobem znehodnotila). Po chvíli kávu zamíchej a asi za tři až čtyři minuty stlač píst French Pressu dolů, čímž zbavíš nápoj lógru.

Moka konvička

Konvička moka express ti nejlépe přiblíží chuť tradičního espressa. Do střední části moka konvičky stačí nasypat kávu a do spodní části nalít vodu, která začne na mírném ohni vytvářet páru. Tato pára vytlačí vařící vodu přes střední část s čerstvě umletou kávou až nahoru. Lógr se zachytí v sítku a ty si můžeš pochutnat na lahodném kávovém nápoji.

mokka_konvicka.jpg

Díky moka konvičce pocítíš chuť dobrého espressa.
Pixabay
Příprava kávy v moka konvičce je jednoduchá a rychlá. Výsledek je fenomenální.

Aeropress

Aeropress je hračkou zejména pro kávové nadšence. Na první pohled tě u něj zaručeně zaujme jeho netradiční tvar, ale i skutečnost, že vypadá poměrně složitě. Opak je však pravdou. Tahle alternativa funguje na principu stlačení a filtrace, podobně jako French Press. Zároveň však využívá speciální plastový válec.

Vacuum pot

Vaccum pot je ještě o něco složitější než zmíněný aeropress, na druhou stranu jde o jednu z nejefektivnějších alternativních metod přípravy kávy. Skládá se ze dvou skleněných baněk, které jsou spojeny trubicí, mezi nimi se také nachází filtr. Příprava kávy je proto opravdovou alchymií. Nejdříve je potřeba nahrubo umlít oblíbenou kávu. Do spodní banky nalij studenou vodu, kterou zahřej nad kahanem. Jakmile se začne voda odpařovat, vzniklá pára bude přes trubičku stoupat do horní baňky. V té spodní vznikne vakuum. Jakmile bude všechna voda ze spodní baňky pryč, do horní nasyp kávu a míchej po dobu jedné minuty. Poté zhasni kahan. Káva začne díky podtlaku prokapávat do spodní části a získá jedinečnou chuť.

Dripper

Dripper je vlastně klasickým překapávačem, který jsme znali zejména z domácností našich rodičů. Chytrá metoda přípravy je založena na filtrování kávy přes papírový filtr. Jednoduchost a skvělá chuť nápoje řadí dripper mezi nejpoužívanější alternativní metody přípravy.

dripper.jpg

Vykašli se na instantní rádoby kávu!
Bigstockphoto
Dripper je jedním z klasických způsobů, jak si lahodnou kávu připravit.

Chemex

Svým tvarem připomíná vázu na květiny. Ve skutečnosti je to ale důmyslný pomocník pro opravdové kávové fajnšmekry. Nádoba je vyrobená ze skla a má tvar uprostřed zúžené vázy nebo přesýpacích hodin. Kávu namletou nahrubo vlož do vrchní části chemexu, kterou opatříš čistým filtrem. Kávu zalij vodou o teplotě 94-96 °C a nech ji volně stékat do spodní části nádoby. 

Našla jsi mezi těmihle způsoby svůj oblíbený? Který to je? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články