Cold Brew: důkaz, že studená káva může chutnat výtečně

Bigstockphoto
|
26. 04. 2022
|
Zalít kávu místo vroucí vodou tou studenou? Neblázníme. Studená káva totiž může být dobrá a nejde o tu, kterou sis uvařila pro plánovanou chvilku v klidu, místo níž jsi musela letět do práce hasit průšvih, a ona ti mezitím úplně vystydla.

Takové kávě, kterou maceruješ ve studené vodě citelně delší dobu, než kdybys ji zalila vroucí vodou, se říká Cold Brew. Dá se koupit hotová v plechovce nebo lahvi, ale vyjde pěkně draho. Lepší je udělat si svou vlastní doma.

Jak na to? Jako obvykle

Na přípravě není nic složitého. Čerstvě namletou zrnkovou kávu přelij studenou vodou. Zatímco při zalití vroucí vodou stačí k extrakci jen chvilička, u studené vody trvá déle – ideálně 11-14  hodin. Nejlepší je proto kávu připravit večer a další den si na ní pochutnat, třeba hned ráno. Tuhle kávu nejlépe a nejsnadněji připravíš ve french pressu.

V čem je Cold Brew jiná?

Tahle káva je specifická sladší chutí a nižší aciditou, zároveň jsou často podtrženy její ovocné či čokoládové tóny. Když je hodně teplo - což už teď asi nehrozí, ale v létě se to bude hodit - přidej do ní ještě pár kostek ledu. Získáš tak ledovou kávu mnohonásobně kvalitnější, než jsou ty v obchodech, které jsou navíc často až nechutně přeslazené.

bigstock-glass-with-cold-brew-coffee-an-197449564.jpg

Při extrakci studenou vodou získá káva sladší chuť.
Bigstockphoto
Do Cold Brew bys neměla dávat mléko ani šlehačku, ale proti gustu... Hlavně ať chutná!

Nejlépe si Cold Brew vychutnáš jen tak, samotnou. Odborníci doporučují nepřidávat mléko ani šlehačku. Tady je třeba nechat vyniknout pravou chuť kávy. Nakonec je to ale na tobě a tvých preferencích.

Nitro Coffee – hit, který k nám zatím nedorazil

V New Yorku už si v současnosti lidé vychutnávají Cold Brew točenou jako pivo! Příprava kávy je stejná jako doma, jen ve velkém množství. Pomocí dusíku je pak vháněna ze sudu do sklenic a Nitro Coffee je na světě! Kdo by se nechtěl osvěžit lahodnou kávou a nakopnout se kofeinem bez hromady cukru? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články