
Řeč je samozřejmě o pečeném čaji. Ten si v zimě budeš hýčkat jako poklad, ačkoli teď nevíš, co se vší tou úrodou dělat, takže jsi na ni i trochu naštvaná. Jde o jednoduchý způsob zpracování jakéhokoli přebytečného ovoce. Pojďme se na to podívat zblízka.
Co je pečený čaj?
Pečený čaj je nápoj, který vznikne přelitím pečeného ovoce vroucí vodou. Zkrátka jako když si děláš čaj. Jenže ten pečený je zásadně poctivější a bez chemie.
Jde o směs ovoce, kterou zvolíš podle chuti a potřeby (podle toho, co potřebuješ akutně zpracovat). V kombinaci s vhodně zvoleným kořením a cukrem pak tohle ovoce vytvoří skvělou souhru chutí, bez které už si další Vánoce nebudeš umět představit (a ani nebudeš chtít!).
Z čeho připravit pečený čaj
Absolutní výhodou pečeného čaje je to, že se dá připravit prakticky z jakéhokoli ovoce. Nejvíc se využívají jablka (protože jablko se skořicí a hřebíčkem, to je synonymum svátků zimy), případně hrušky.
Nemusíš ale bát ani citrusů nebo broskví, skvělou službu tady prokážou švestky, od věci nejsou meruňky, lesní plody (maliny, jahody, borůvky, brusinky), třešně a višně.
Náš tip: Jako pečený čaj můžeš použít i švestková povidla. Stačí je přelít vroucí vodou a pak už si je jen vychutnávat v podobě horkého nápoje.
Jakmile máš vybrané ovoce nebo jeho kombinaci, zaměř se taky na koření. To totiž udělá hodně. Nejpoužívanější je pravděpodobně skořice, zkusit můžeš vanilku, badyán, hřebíček, kardamom nebo zázvor.
Když budeš chtít koření jakkoli kombinovat, postupuj opravdu s citem, abys celou várku nepřekořenila a nepřevoněla. To by byla škoda.
shutterstock_2444697861.jpg

Pečený čaj: recept na dobrotu, která v zimě prohřeje
Teď už k postupu, který není nijak složitý, ale na jehož konci bude naprostá chuťová hitparáda. Jako modelový příklad jsme vybraly jablečnou klasiku.
Co potřebuješ: 2 kg jablek, 600 g cukru, 2 citróny, 2 lžíce mleté skořice, 6 kusů hřebíčku a 3 lžíce kvalitního rumu (nemusí být)
Jak na to?
- Jablka očisti, zbav stopek a jádřinců. Pak je nakrájej nadrobno.
- Stejně postupuj s citróny.
- Obojí naskládej do hlubokého plechu, přidej koření a rovnoměrně zasyp cukrem.
- Všechno pořádně promíchej a dej péct do trouby vyhřáté na 170 °C.
- Směs peč 30–40 minut.
- Až bude hotovo, vytáhni plech z trouby a přilij k ovoci rum. Pořádně všechno promíchej. Rum je ovšem volitelný a použít ho nemusíš.
- Hotový pečený čaj naporcuj do skleniček, zašroubuj je a postav je dnem nahoru.
A to je všechno. Žádná věda!
Jak skladovat pečený čaj
Protože pečený čaj nejvíc oceníš během sychravého podzimu a třeskuté zimy, nejspíš se budeš ptát, jak ho nejlíp skladovat, abys po něm mohla později bez rozpaků sáhnout.
Ve sklenicích ho můžeš nechat v chladu a tmě – na půdičce, ve špajzce, ve sklepě. V takových podmínkách ti vydrží i dva roky. Později už by nemusel být dobrý. Tohle je ale čistě teoretická debata, protože během následující zimy se po něm jen zapráší.
Jakmile sklenici s čajem otevřeš, pak už ho pro jistotu skladuj v ledničce a spotřebuj během 2 týdnů.
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- jaktovybrat.cz/domaci-peceny-caj
- autorský článek