Proč jíst jablka: pomáhají s cholesterolem, tlakem, astmatem i pamětí

Bigstockphoto
|
01. 02. 2022
|
V našich končinách není snad dostupnější ovoce než jablko. Jeho konzumace je pro nás naprosto přirozená, k našemu životu patří.

Samotné šťavnaté jablíčko dokáže zahnat chuť na sladké nebo v létě příjemně osvěžit. Chutná nám v koláčích, v podobě křížal, crumblu, moštu, cideru nebo chutney (čatný), džemu nebo přesnídávky. Co je ale nejjednodušší, to je tím nejlepším – nejvíc prospěšných látek z něj načerpáme, když si ho dáme syrové i se slupkou. Pokud to tedy jde, o čemž by mohli vyprávět alergici.

Co od jablka očekávat?

Jedno středně velké jablko ukrývá 95 kcal (399 kJ) energie, 4 g vlákniny, 25 g sacharidů, 14 % denní doporučené dávky vitamínu C, dál pak draslík, mangan, měď, vitamín K, A, E, B1, B2 a B6.

V jablkách najdeme i množství polyfenolů, což jsou látky, které pomáhají například v boji proti Alzheimerově chorobě, infarktu, roztroušené skleróze, pozitivně ovlivňují stav kostí a navozují i dobrou náladu.

bigstock-fresh-shinano-gold-apple-cut-a-235937131.jpg

Jablka k našim končinám a našemu životu jednoznačně patří.
Bigstockphoto
Jablka obsahují jednoduché sacharidy, takže z nich rychle načerpáš energii.

S čím ti jablka pomůžou, když je budeš jíst pravidelně?

Pravidelná konzumace jablek (a ne tedy pravidelně 1x za rok) ti v ledasčem prospěje. Jako příklad můžeme uvést třeba to, že:

  • Jablka obsahují vlákninu a vodu, takže zvyšují pocit sytosti. To pomáhá hlavně při hubnutí.
  • Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.
  • Mají antioxidační účinky.
  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak.
  • Snižují riziko vzniku diabetu II. typu.
  • Obsažený pektin působí jako prebiotikum, takže prospívá trávicímu traktu.
  • Zmírňují záněty a jsou prevencí vzniku alergií a astmatických záchvatů.
  • Zvyšují hustotu kostní hmoty, což je jednoznačně pozitivní.
  • Pozitivně působí na mozek a zmírňuje jeho degeneraci během stárnutí.
  • Napomáhá správnému fungování ledvin a svalů.
  • Zlepšují paměť.
  • Podporují organismu při léčbě dny a revmatismu.
  • Zmírňují zápach z úst.
  • Pomáhají při zácpě.

Jablečný ocet? Hotový zázrak!

O pozitivech jablečného octa už jsi možná slyšela. V čem je tak skvělý a proč bys ho měla mít doma i ty? Ředěný s vodou pomáhá od bolestí v krku, povzbuzuje činnost střev a zmírňuje žaludeční potíže. Podporuje taky proces spalování tuků. Neředěný jablečný ocet se zase hodí k dezinfekci a zastavení svědění místa po bodnutí hmyzem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články