Co může snížit účinky antikoncepce? Je toho víc než dost!

Bigstockphoto
|
13. 06. 2023
|
Na antikoncepci se většina žen začala spoléhat jako na parťáka, díky němuž může docela bezstarostně sexuálně žít. Občas se ale stane, že i přes poctivé zobání někdo zjistí, že je v tom. A často není chyba na straně prášků.

Pokud tomu nevěnuješ zvláštní pozornost, můžeš se to dozvědět náhodou. Třeba když si v lékárně bereš antikoncepci na předpis a k tomu si poručíš třezalkový čaj, protože se ti po něm dobře spí. A pak se zhrozíš, když ti lékárnice řekne, že to není nejlepší kombinace. Vzpomínka na všechny ty vypité čaje pak nastolí otázku, čím vším sis ještě mohla pěkně zavařit třeba za časů studia.

Milované i proklínané bylinky

Bylinky jsou skvělé. Čím dál častěji se k jejich konzumaci uchylujeme, abychom do sebe při obyčejném nachlazení nebo kašli necpali chemii (když už ji do sebe cpeme ve formě antikoncepce). Jenže bylinky jsou pořád léčivem, takže i jejich vlivem může dojít k tomu, že se účinnost antikoncepce sníží a důsledky si umíš představit. Extra pozor si na to dávají kočky, které prostě nechtějí aktuálně otěhotnět nebo děti z nějakého důvodu vůbec neplánují.

bigstock-bottle-with-st-john-s-wort-ex-195793990.jpg

Třezalka zklidňuje a zajišťuje kvalitnější spánek.
Bigstockphoto
Z bylinek je největší hrozbou jednoznačně třezalka.

Největší hrozbou z bylinek je nejspíš právě už zmíněná třezalka, která se mimochodem nevyskytuje jenom v onom třezalkovém čaji, který krásně zklidňuje mysl a podporuje kvalitu spánku. Pozor na ni, pokud se chceš vyhnout těhotenství!

Náš tip: Bylinkáři doporučují nahradit třezalku meduňkou. Nemá údajně na antikoncepci tak zásadní vliv a funguje více méně stejně.

Antibiotika a jiné léky

Některé léky, které třeba i nevyhnutelně musíme brát, také snižují účinek antikoncepce. Nejčastěji jde o antibiotika, i z toho důvodu se jim část z nás vyhýbá jako čert kříži. Někdy ale není zbytí a musíme je do svého právě nemocného života vpustit. Pak je nejlepší, pokud máš na milostné hrátky vůbec chuť, použít ještě jinou ochranu.

K dalším ohrožujícím skupinám léků patří antiepileptika, analgetika a sedativa. Pokud je musíš z nějakého důvodu zobat pravidelně, budeš muset požádat o antikoncepci s vyšší dávkou hormonů nebo se spolehnout na kondomy či jinou formu ochrany před početím.

Na druhou stranu je také riziko, že antikoncepce ovlivní, sníží nebo zvýší účinek jiných léků. Tak pozor na to.

Průjmy a zvracení? Chraň se!

Když tě trápí střevní nebo žaludeční potíže, zřejmě na postelové dovádění s kocourkem nebudeš mít náladu. Právě průjmy a zvracení ale mohou snížit účinnost antikoncepce – pokud dojde k průjmu nebo zvracení do tří hodin od požití pilulky, a to víckrát po sobě, může být průšvih na světě a je lepší se chránit do konce cyklu i jinak. Pokud se k průjmu přidá i zvracení, není o čem přemýšlet – do konce cyklu se chraň třeba kondomem, ať nemusíš řešit nechtěné následky.

bigstock-194899582.jpg

Průjem a zvracení jsou dalším ohrožujícím faktorem.
Bigstockphoto
Střevní a žaludeční potíže mohou účinnost antikoncepce taky razantně snížit.

Ach, to zapomínání

Lékaři stále ale varují před tím, že nejčastěji antikoncepce selhává z jednoho prostého důvodu. Z naší zapomětlivosti. Když si pilulku zapomeneš vzít jednou, zas tak nic hrozného se nejspíš nestane. Pravidelně zapomínání ale rozhodně vede jen k riziku, že otěhotníš.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články