Zápach z úst: Co ho způsobuje a jak mu dát vale?

Bigstockphoto
|
30. 08. 2022
|
Zápach z úst může být nepříjemnou situací pro obě strany. Na straně jedné je nám hloupé na něj upozorňovat, na straně druhé jím nechceme obtěžovat.

Jak a proč vlastně zápach v ústech vzniká, co je jeho příčinou a jak se ho nadobro zbavit nebo ho alespoň odpovídajícím způsobem eliminovat? Podívali jsme se téhle problematice na „zoubek“ a přinášíme následující poznatky!

Nesprávná ústní hygiena

Asi se všichni shodneme na tom, že alfou a omegou zdravé ústní dutiny je pravidelná a správná hygiena, stejně jako kontrola u stomatologa. Za nepříjemný zápach mohou v první řadě bakterie, které se v dutině ústní objevují.

Aby se nezačaly nepřiměřeně množit, je potřeba je pravidelně (aspoň 2x denně) odstraňovat vhodnými pomůckami. Sem patří v první řadě zubní kartáček, dentální niť, případně mezizubní kartáčky, které se dostanou i do těch nejhůře přístupných míst.

Kouření a žvýkací tabák

Kromě nedostatečné ústní hygieny může stát za vznikem a rozvojem zápachu z úst taky kouření nebo žvýkání tabáku. Kromě toho, že tyto faktory přispívají ke vzniku zápachu, taky zbarvují tvoje zuby do nepěkného odstínu a zvyšují riziko onemocnění dásní.

Drastická hladovka

Je zajímavé, že nepříjemný zápach může způsobovat i drastická hladovka. Při ní je totiž tělo nuceno štěpit tuky a tvořit chemické látky nazvané ketony. Kvůli nim pak může dech dotyčného nepříjemně zapáchat. Naštěstí eliminace problému je v tomhle případě jednoduchá – ukončení hladovky a kvalitně sestavený jídelníček.

Aromatické potraviny

Asi všichni víme, jak „voní“ dech bezprostředně po konzumaci cibule, česneku nebo dalších aromatických potravin. Ty jsou sice zdravé, konzumovat je před důležitým pohovorem nebo poradou asi ale není úplně ideální. Tady pomůže snad jenom opakované drhnutí zubů, kloktání ústní vody a plná pusa žvýkaček.

bigstock-woman-with-towel-on-head-opens-358061621.jpg

Zápach z úst dokáže pořádně znepříjemnit život.
Bigstockphoto
Se zápachem z úst se dá bojovat. Někdy stačit intenzivnější hygiena, jindy je třeba řešit problém s odborníkem.

Paradentóza

Za nevábný dech ale může taky celá řada onemocnění. Jedním z nich je i paradentóza. Tady už je ale potřeba problém konzultovat s odborníkem. Páchnoucí dech je totiž jednou, nikoli jedinou komplikací. Neléčená paradentóza může skončit až ztrátou chrupu. 

Jak se zbavit zápachu z úst?

Základem je nepochybně dostatečná ústní hygiena. Zuby bychom si proto měli čistit minimálně 2x denně, a to po dobu aspoň 3 minut. Čistit zuby bys sis měla taky po aromatickém jídle nebo po každé vykouřené cigaretě. Při čištění nezapomeň na jazyk.

Ten můžeš vyčistit speciálními škrabkami nebo obyčejným kartáčkem. Ústa si nakonec vypláchni ústní vodou a nezapomeň na žvýkačku. Ta kromě redukování pachu pomáhá také k vyšší produkci slin, které omezují vznik plaku i a šíření bakterií.

Pokud chceš vyzkoušet některou z babských rad, vsaď na šalvěj, hřebíček nebo skořici, která působí antisepticky a antibakteriálně. Pokud ani výše zmíněné procedury nepomáhají, je na místě řešit problém s odborníkem.

Trápí tě zápach z úst? Jak s ním bojuješ? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články