Domácí jablečný ocet zatočí s nachlazením i kily navíc

Bigstockphoto
|
20. 10. 2021
|
Slyšela jsi už někdy o jablečném octu, zázračném elixíru, který pomůže nejen v kuchyni, ale taky při úklidu nebo hubnutí?

Jablečný ocet se, jak už ostatně jeho název napovídá, vyrábí z jablek a obsahuje mnoho vitamínů, enzymů a dalších pro tělo důležitých látek. Využití najde ale nejen v kuchyni při dochucování salátů, omáček, polévek, marinád, nebo zálivek, ale taky třeba v kosmetice nebo při úklidu.

Co dalšího jsi o něm nevěděla a jak si ho připravit ze surovin, které máš běžně po ruce? Čti dál a dozvíš se to!

Jablečný ocet a hubnutí

Málokdo tuší, že jablečný ocet snižuje chuť k jídlu, což ocení zejména věčné dietářky. Kromě toho zrychluje metabolismus a zabraňuje zadržování vody v těle. Abys hubnoucímu procesu pomohla, naordinuj si každé ráno dvě lžičky jablečného octa rozmíchané ve vodě. Jeho pravidelné popíjení navíc snižuje hladinu cukru v krvi a napomáhá správné činnosti střev.

Přírodní antibiotikum ze spíže

O jablečném octu se říká, že je, stejně jako například česnek, přírodním antibiotikem. Kromě toho dokáže pomoct od bolesti v krku a pomáhá snižovat špatný LDL cholesterol i vysoký krevní tlak. Díky tomu, že jablečný ocet obsahuje vysoké množství hořčíku a draslíku, může jeho pravidelná konzumace pozitivně ovlivnit naši imunitu.

Kvasinky nemají šanci

Díky svému složení funguje jablečný ocet skvěle jako přírodní dezinfekce a v těle eliminuje kvasinky, které mohou způsobit nepříjemnou infekci. Ničí rovněž hnilobné bakterie ve střevech a čistí ledviny. Jablečný ocet osídlí střevo přátelskými bakteriemi, čímž obvykle zastaví touhu po cukru.

Nepřítel jménem akné

Jablečný ocet vyrovnává pH, tudíž je skvělým pomocníkem v boji proti kožním vyrážkám. Pleť navíc zároveň i dezinfikuje a vysušuje. Kromě toho má antibakteriální a antivirové účinky a obsahuje organické kyseliny, jako je třeba kyselina mléčná, díky nimž dokáže bojovat s bakteriemi vyvolávajícími akné. Snižují taky riziko vzniku jizev. Abys mohla ocet na pleť nanést, zřeď ho 1:2 s vodou a pomocí bavlněných tampónků aplikuj každé ráno na problematická místa.

bigstock-fresh-ripe-apples-in-the-baske-379726615.jpg

Jablečný ocet tlumí chutě, zkus ho!
Bigstockphoto
Jablečný ocet si můžeš připravit doma. Stačí ti k tomu jablka a voda.

Pomocník při úklidu

Jablečný ocet se může pochlubit taky antibakteriálními a odmašťovacími účinky, takže je skvělým pomocníkem při úklidu domácnosti. Neředěný si poradí třeba s plísní nebo zatuchlou pračkou. V koupelně pak v kombinaci s vodou dokáže odstraňovat vodní kámen nebo odolné skvrny. Použít ho ale můžeš i na nevoskované podlahy, kterým dodá lesk.

Jak si vyrobit domácí jablečný ocet?

Pokud se ti nechce utrácet za jablečný ocet z obchodu, zkus si ho vyrobit doma. Potřebovat budeš jenom zdravá bio jablka, která nejsou napadená plísní. Pokud zrovna nemáš po ruce bio jablka, namoč ta klasická na noc do obyčejného octu, čímž z nich odstraníš chemický postřik z obchodu.

Na domácí jablečný ocet budeš potřebovat:

  • 1 litr obyčejné vody
  • 400 až 500 gramů jablek
  • velkou (dvoulitrovou) sklenici

Postup:

Vodu, kterou budeš zalévat jablka, nejdřív převař a nech zchladnout. Pak nahrubo nastrouhej jablka i se slupkou a napěchuj je do velké sklenice.

Jablka ve sklenici zalej studenou vodou, hrdlo sklenice zakryj kouskem látky nebo jiné prodyšné tkaniny a upevni gumičkou. Sklenici následně ulož na teplé a světlé místo mimo dosah přímých slunečních paprsků.

Sklenici nech minimálně týden stát a nejlépe 2x denně její obsah pomocí vařečky promíchej. Po 7–10 dnech sceď jablka přes sítko, tekutinu vrať do sklenice a zakryj prodyšnou tkaninou.

Ocet nech kvasit asi tři týdny. Dokud se na povrchu budou objevovat bublinky, kvašení je v procesu. Hotový ocet slij do menších sklenic, uzavři a skladuj v chladu, nejlépe v ledničce, kde ti může vydržet až rok.

A jak používáš jablečný ocet ty?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články