Zkus veganské brownies, lahodnou čokoládovou pochoutku

Shutterstock
|
20. 11. 2022
|
Slaďoučká čokoládová buchta, která je hříšně lahodná a ještě bez živočišných produktů? Jednoznačně veganské brownies! Ochutnáš a už nikdy nebudeš chtít jiné.

Známá čokoládová buchta, kterou milují lidé po celém světě, má dlouholetou historii. Nejznámější legenda o jejím vzniku praví o podnikatelce Berthě Palmerové, jejíž manžel vlastnil v roce 1870 známý hotel Palmer House v Chicagu.

V roce 1893 požádala Palmerová cukráře, jestli by nemohl udělat dezert vhodný pro dámy, které navštíví světovou kolumbijskou výstavu pořádanou právě v Chicagu. Cukrovinka měla být menší než dort, aby se vešla do krabiček s obědy. Výsledkem bylo Palmer House Brownie s vlašskými ořechy a meruňkovou polevou.

Zajímavostí je, že i v dnešní době dělá zmíněný hotel své brownies podle stejného receptu jako na konci 19. století. První použití slova „brownie“ se vyskytlo v roce 1896, první oficiální recept pak o tři roky později. Tak, jak brownies znáš dneska, tedy jako lahodnou čokoládovou buchtu, je začaly cukrářky a cukráři vyrábět na začátku 20. století.

Dáš si brownies za 360 tisíc?

Existuje spousta variant brownies. Kromě čokolády v nich můžou být ořechy, smetanový sýr, můžou být s polevou nebo jinak vyšperkované. Nebo se dají udělat s veganskými přísadami, které čokoládovou buchtu udělají snad ještě lepší. Zajímavostí je taky to, že když se brownies odleží, jsou lepší. Fakt, zkus si to příště sama.

Pokud bys chtěla ochutnat to nejdražší brownies, zajeď si do Atlantic City v Americe. Vychutnat si je tam můžeš v přepočtu za víc než 360 tisíc korun. Je libo další rekord? Ta největší brownies, která kdy byla vyrobena, obsahovala 3 500 vajec, 226 kg mouky a 340 kg čokolády. Celkem vážila neuvěřitelných 1 360 kg! Stejně jako pro sušenky z arašídového másla pak existuje svátek i pro brownies. Vychází na 8. prosince.

shutterstock_1733856680.jpg

Brownies jsou nesmírně populární. A právem!
Shutterstock
Nevíme o nikom, kdo by si čas od času brownies rád nedopřál!

Aquafaba v hlavní roli

A proč bys vlastně měla zkusit veganskou variantu tohoto sladkého čokoládového potěšení? Obecně se ví, že strava bez živočišných výrobků přináší mnohé zdravotní výhody, třeba že snižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny, pomáhá snižovat váhu i riziko rozvoje diabetu II. typu. Všechny ingredience se přitom dají jednodušše nahradit, mléko tím rostlinným, vaječný bílek vyměníš za aquafabu (cizrnový nálev).

S cizrnovým nálevem si taky můžeš brownies zkusit udělat v našem receptu. Stal se právoplatně hitem mezi českými i zahraničními foodblogery. Vyšleháš ho sice o trochu míň než skutečný vaječný bílek, jeho místo ale hravě zastane. Můžeš ho použít i do čokoládové pěny, pusinek nebo vláčného piškotového korpusu. 

Recept na nejlepší veganské brownies

Co potřebuješ: 120 ml aquafaby, 290 g třtinového cukru, 170 g 65–75% hořké čokolády, 112 g veganského másla nebo margarínu, 1,5 šálku hladké mouky, 7 polévkových lžic holandského kakaa,  ¾ lžičky jemné mořské soli, polévkovou lžíci vanilkového extraktu, lžičku rozpustné kávy, 85 g hořké čokolády

Jak na to?

  • Plech o rozměrech 20 x 20 cm vylož pečicím papírem. Pak si předehřej troubu na 175 °C.
  • Mouku a kakao si prosej do střední mísy, to ti zajistí, že v těstíčku nebudou hrudky.
  • Do velké mísy dej aquafabu a cukr. Směs si mixérem vyšlehej, dokud se neobjeví husté těsto.
  • Pak do těsta přidej vanilkový extrakt, sůl a kávový prášek a všechno promíchej.
  • Ve vodní lázni si v másle rozpusť hořkou čokoládu a nalij ji do těsta z aquafaby, cukru, vanilky, kávy a soli.
  • K těstu přisyp směs mouky a kakaa a všechno pořádně zamíchej. Pak dodej ještě hořkou čokoládu rozdrcenou na kousíčky.
  • Těsto vlij do připraveného plechu a peč v předehřáté troubě na přibližně 35 minut.
  • Po vytažení nech brownies 30 minut odpočívat, potom je můžeš z formy vytáhnout a dát chladit na mřížku.
  • Před krájením počkej ještě dalších 30 minut a pak už si jen užívej dokonalé a smyslně čokoládové veganské brownies!

Pustíš se do nich? Tak dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články