Cukrovinka z mandlí a cukru nejenže skvěle chutná a člověk nikdy nemá dost, ale taky krásně drží tvar a dobře se s ní pracuje. V dnešní době, kdy je obrovská spousta inspirace a předloh z animovaných pohádek, se tak jen těžko hledá dítě, které by neprahlo po 3D figurce z marcipánu, která korunuje téměř každičký dětský narozeninový dort.
Zatímco rodiče obdivují propracované detaily, které marcipán umožňuje, děti se nezdráhají klidně a bezostyšně ukousnout svému hrdinovi celou hlavu.
Marcipán se ale ani zdaleka netýká jen dětí. Miluje ho i spousta dospělých a taková klasická marcipánová maxi růžička, potají slupnutá výjimečně večer u filmu, je taky zážitek. A to jak pro chuťové buňky, tak pro duši. Marcipán je zkrátka všestranným pohlazením, které si dokonce můžeš jednoduše připravit i doma.
shutterstock_2015011742.jpg
Marcipánová historie
Historie marcipánu je ohromně bohatá a sahá až do středověku. Původně byl marcipán známý jako luxusní pochoutka, kterou si mohli dovolit jen bohatí. Tahle sladká pasta se vyvinula na Blízkém východě a do Evropy se dostala díky různým obchodním cestám.
První zmínky o marcipánu pocházejí z Persie a Byzance, kde byla mandlová hmota oblíbená u panovníků a královských rodin. Později byl marcipán přivezen do Itálie, kde celkem zdomácněl a stal se součástí mnoha slavnostních příležitostí a svátků. V Itálii se postupně začaly dělat různé varianty marcipánu, které se lišily podle regionu a použitých surovin.
Dřív se marcipán vyráběl v malých výrobnách a zásadně ručně. Až díky průmyslové revoluci se v 19. století došlo na stroje a velkovýrobu, což znamenalo masovou produkci plus šíření tohoto dezertu do celého světa. Dneska už marcipán naprosto zlidověl a je snadno dostupný každému. Pokud tedy zrovna neprahneme po figurce Godzilly v životní velikosti…
Chuťová bomba
Když se řekne marcipán, zákonitě se nám musí vybavit specifická chuť mandlí a cukru, z nichž se hmota vyrábí. V marcipánu můžeme cítit i lehké tóny vanilky, nebo dokonce tóny citrusových plodů.
Některé varianty můžou obsahovat taky příchutě jako například rum, pomerančovou kůru nebo kakao. To všechno dodává marcipánu unikátní aroma a pestrou paletu chutí. Každý tón nebo obměna chutě se pochopitelně odvíjí od toho, z jakých přísad se ten či onen marcipán vyrábí a receptura má taky mnohé na svědomí.
Obliba marcipánu je pravděpodobně tak veliká i díky tomu, že tahle dobrota není nějak extrémně přeslazená. I proto je marcipán vhodný pro různé cukrářské experimenty na profesionální úrovni, i pro domácí „pečící pokusy“.
Aby si mohl pochutnat opravdu každý, v současné době se na trhu pomalu nově objevují taky různé alternativy marcipánu pro lidi s alergiemi a intolerancemi, případně pro vyznavače alternativních stylů stravování. Existují tak bezlepkové, bezlaktózové nebo veganské verze.
shutterstock_2021476640.jpg
Recept na domácí marcipán
Možná že nad výrobou domácího marcipánu většina z nás ještě nikdy nepřemýšlela. A pokud ano, zřejmě jsme rychle myšlenku zapudili s tím, že něco tak dobrého bude určitě hodně pracné. A přitom opak je pravdou a my pro tebe máme rovnou jasný důkaz v podobě jednoduchého receptu.
Co potřebuješ: 200 g mandlové mouky, 200 g cukru moučka, 2 bílky
Jak na to?
- Určitě je dobré začít s dostatečným předstihem. Marcipán musí několik hodin odpočívat v lednici a na to je dobré myslet.
- Jde-li o samotný postup, jako první si ve větší míse smíchej mandlovou mouku a moučkový cukr.
- Na několikrát a pomalu postupně přidej bílky.
- A nakonec vzniklou směs uhněť rukama do hmoty, která se nerozpadá.
- Marcipán si zabal do potravinářské folie a několik hodin nebo do druhého dne nech odpočinout v lednici. Pak už si s ním dělej, co sama chceš.
Kočičí zajímavosti o marcipánu
Na tuhle slaďoučkou pochoutku jsme vypátraly i pár zajímavostí, sleduj!
- Při správném skladování vydrží pravý marcipán i rok. Musí být ale v uzavřené nádobě a je potřeba pohlídat si teplotu do 20 °C.
- V dávných dobách lidi věřili, že marcipán má léčivé účinky.
- Marcipán můžeme i obarvit. Použít se dá jak potravinářské barvivo, tak lyofilizované ovoce.
- Dřív byl marcipán v některých kulturách považovaný za symbol lásky, bohatství a štěstí.
- Některé země pořádají marcipánové festivaly.
- Zajímavé jsou i samotné kombinace, které v souvislosti s marcipánem vznikají na talíři. Někde se marcipán přidává k pečenému masu, do omáčky nebo se pokládá na sýrový talíř.
Ať už s marcipánem zkrátka zamýšlíš cokoliv, nikdy to nebude špatná volba.
Při jaké příležitosti si náš domácí marcipán zkusíš připravit ty?
Autorka článku: Bára Klímová
Použité zdroje:
- vikendovepeceni.cz/2024/03/domaci-marcipan/
- britannica.com/topic/marzipan
- seriouseats.com/marzipan-history-what-is-it-almonds
- toprecepty.cz/recept/3224-pravy-marcipan/