Výlety s dětmi můžou být díky nosítkům stále akční. Jaké pořídit a podle čeho jej vybírat?

Pexels
Komerční článek
|
21. 12. 2021
|
Kočárek je více než praktickou součástí běžných dní s miminkem i batoletem. Na občasné nošení do míst, kam se s kočárkem dostanete jen těžko, je tady ale nosítko. Praktická vychytávka, díky které uklidníte rozmrzelé děťátko nebo v klidu vyjdete i na vysokou rozhlednu na pořádném kopci. Jak nosítko vybírat, kolik času v něm může dítě strávit, a na co si dát při výběru pozor? Přečtěte si pár tipů, jak při koupi nesáhnout vedle.

Jak vybírat nosítko?

Pokud jste se rozhodla, že budete své miminko nosit v nosítku, je vhodné dbát při výběru na to, aby bylo nosítko pohodlné pro miminko nebo batole, ale i pro vás samotnou. Nosítko by mělo být ergonomické a přispívat tak správnému vývoji, nikoliv naopak. Materiál, ze kterého má být nosítko vyrobeno, by měl být prodyšný, pevný, dobře udržovatelný, pratelný a v neposlední řadě také příjemný na dotek. Jednotlivá nosítka se liší dle toho, pro koho jsou určena. Zatímco pro miminko je vhodnější zvolit šátkové nosítko, pro větší děti je obvykle pořizováno nosítko látkové. Nosítka můžou být jednovelikostní, nastavitelná i rostoucí – při jejich výběru a koupi je tak dobré zohlednit to, jak často nosítko využijete, a podle toho se rozhodnout, které je to správné pro vás. Vždy by ale mělo splňovat podmínku, že bude ergonomické a pohodlné.

Jak nosit děti?

Při koupi je třeba zvážit, jak často a kam budete děti nosit. Pokud vozíte miminko často v kočárku, na občasné povyražení vám bude vyhovovat spíše nosítko, než šátek, který je třeba opakovaně uvazovat. Pokud ale chcete nosit i na delší procházky novorozeně, začít byste měla určitě právě s šátkem. Děti by v nosítkách měly být vždy čelem k vám. Nestane se tak, že budou v nosítkách viset, nebo že se dostanou do nepříjemné pozice. Vždy byste měla mít nosítko či šátek správně uvázaný a nastavený – jedině tak bude nošení dostatečně komfortní pro obě strany. U těch nejmenších ratolestí platí, že kolínka musí být vždy výše než zadeček. Pro větší, třeba i již chodící děti, existují turistická nosítka, která využijete právě na dlouhé trasy. Nosit tak vaše malé lásky můžete od narození až do 25 kg.

Související články