Syndrom Petra Pana aneb Když se bojíš dospět

Bigstockphoto
|
03. 12. 2022
|
Jsou zábavní a nezkazí žádnou legraci. Nic pro ně není problém. Přitáhnou si tě jako magnet, jenže s velkou pravděpodobností je za chvíli budeš nenávidět.

O kom je řeč? Jde o lidi trpící syndromem Petra Pana. Záměrně píšeme o lidech, protože tímhle syndromem mohou trpět muži i ženy, i když u mužů je výskyt podstatně vyšší. Zajímá tě, kdo byl vlastně Petr Pan a jak muž s takovým syndromem vypadá?

Petr Pan, seznamte se

Petr Pan literární postava z pera skotského spisovatele a novináře Jamese Matthewa Barrieho z roku 1904. Petr Pan je chlapec žijící ve fiktivní pohádkové Zemi Nezemi, kde se to hemží vílami, létá se vzduchem a především se v Zemi nestárne.

V průběhu dalších let si postavu nestárnoucího chlapce vypůjčil americký rodinný a párový psychoterapeut Dan Kiley a přišel s pojmem syndrom Petra Pana. Označil tak muže, kteří nikdy nedospějí. Podle Kileyho syndromem trpí lidé, kteří odmítají přijmout osobní i pracovní zodpovědnost, proto si taky těžko nacházejí a udržují partnerky.

bigstock-lazy-young-man-with-bowl-of-ch-387752710.jpg

Každý z nás chce nemít starosti. Lidi se syndromem Petra Pana jdou ale do extrémů.
Bigstockphoto
Hlavně žádné starosti a závazky. Lidi se syndromem Petra Pana nechtějí dospět.

Podle čeho ho poznám?

Představ si zábavného muže, pro kterého nic není nemožné. Žije tady a teď, neplánuje, nepočítá. Prostě si užívá. Umí si hrát. Děti ho doslova zbožňují. Není divu, že tě jako mávnutím kouzelného proutku očaruje a možná se i necháš unést, protože jeho chování je úplně jiné, než to, co si doposud poznala. Prostě ideální milenec. Během chvilky v tom lítáš až po uši.

Je to stejně vzrušující jako jízda červeným ferrari. Máš pocit, že tě doveze až na kraj světa, že ty koně pod kapotou, jsou přesně ty, po kterých si celý život toužila. Jenže vystřízlivění přijde poměrně rychle.

V případě ferrari už při prvním tankování. Než ti to všechno docvakne, budeš totálně vyčerpaná, a to nejen finančně, protože udržovat rudé ferrari je prostě nad tvé síly. Po trpké životní zkušenosti tak zjistíš, že starý dobrý sedan už sice ztratil něco ze svého lesku, ale je na něj takřka stoprocentní spoleh.

Chybějící dětství, umetená cestička nebo přehnané ambice

Zajímá tě, jak syndrom Petra Pana vznikne? Příčin je víc, ale v obecné rovině se dají vypíchnout tři zásadní okolnosti. Vždycky hraje roli mimo jiné rodinné prostředí, kde dotyčný vyrůstal. Syndrom Petra Pana můžeme vidět u lidí, kteří neměli snadný start do života. To, co nezažili v dětství, tedy dětskou bezstarostnost, hravost a zábavu, dohánějí v dospělosti. Jejich dlouhodobé zanedbávání v dětství mohlo navíc způsobit, že nejsou vybaveni pro zvládání každodenní zátěže a proto si jen tak životem proplouvají.

Někdy jde naopak o jedince, kteří byli opečovávaní až přespříliš. Rodiče svého broučínka soustavně ochraňovali, umetali mu cestičky, starostmi a realitou ho neobtěžovali, ale naopak ho podporovali v růžovém vidění světa bez povinností. Když takový broučínek vyroste, je ztracený. Neumí se sám rozhodovat, neunáší vlastní odpovědnost a žalostě mu chybí parťák na špinavou práci, jako je řešení problémů. Není divu, že se mu nechce dospět.

V posledním případě se syndrom Petra Pana objevuje u lidí, kteří měli přehnaně ambiciózní rodiče. Soustavný tlak na jejich výkon způsobí pravý opak. Nechtějí už bodovat, vyhrávat a plnit očekávání druhých. Chtějí žít a užívat si. Hlavně žádný tlak a stres!

Chlap do života

Zkus hádat. Chlap do života to spíš není. Syndrom Petra Pana poznáš u svého přítele poměrně rychle. A pokud si nejsi jistá, otestuj si ho. Připrav pro něj zátěžovou situaci a pozoruj jeho reakce. Je spíš vyhýbavá? Navaluje na tebe své problémy? Jasno můžeš mít hodně rychle.

Život s věčným dítětem je v mnoha ohledech okouzlující a obohacující, o tom žádná. Pro letní kratochvíle pro tebe může být takový přítel příjemným uvolněním. Pro dlouhodobé rodinné soužití ale pak spíš překážkou.

Vybrat si za životního partnera muže se syndromem Petra Pana je možné za předpokladu, že seš si jeho „nedostatků“ vědoma a akceptuješ je bezvýhradně. A pokud si jich je vědom i sám dotyčný, může se pokusit po tvém boku dospět. Třeba i s pomocí dlouhodobé psychoterapie.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články